maanantaina, marraskuuta 10, 2008

Älä osta mitään

Älä osta mitään-päivä on taas tulossa, perjantaina 28.11. Täytyy laittaa ihan kalenteriin muistutus, että tällöin kannattaa mennä kauppaan, jos siellä olisi vähän normaalia vähemmän porukkaa.

No joo, päivän idea on kyllä teoriassa ihan hyvä, mutta mahtaa tuo päivä lohduttaa niitä, jotka muutenkin viettävät "älä osta mitään"-päivää puolet vuodesta.
Itselläni on tuoreessa muistissa vielä opintotukikuukaudet, jolloin vietettiin moista "juhlapäivää" aika monesti, yksinkertaisesti siitä syystä ettei ollut rahaa ostaa mitään. Ei se kyllä juhlapäivältä tuntunut. Eivätkä opiskelijat ole ainoita, monet muutkin yhteiskunnan tuilla elävät elävät käytännön "älä osta mitään"-päivää aika usein. Ja sitten kun jotain on ihan pakko ostaa, on pakko tuijottaa sitä hintalappua ja ostaa se halvin massatuote, kun ei muuhun ole varaa.
Noilla ÄOM-sivuilla nimenomaan painotetaan sitä, että pitäisi ostaa massatuotetun krääsän sijasta laadukkaita, kestäviä, paikallisia tuotteita. Niissä vain tuppaa olemaan se vika, että niillä on hintaa eivätkä ne oikeasti ole kaikkien saatavilla. Ei opiskelija voi laittaa talvikenkiin puolta kuukauden käteenjäävästä rahasta, ei voi vaikka ne talvikengät kestäisivätkin monta vuotta. Se raha menee tililtä kuitenkin NYT eikä paljoa lohduta se tieto, ettei ensi vuonna tarvitse ostaa uusia kenkiä. Se ei tuo yhtään senttiä rahaa tilille eikä hyvällä omalla tunnolla hirveästi ruokaa osteta tai maksella vuokria.

Helppohan se on lattea latkivien kaverien kanssa päättää viettää yksi ÄOM-päivä ja olla niin kovin, kovin ekologinen ja tiedostava. Tekopyhyys kun ei aiheuta hiilidioksidipäästöjä eikä kuluta luonnonvaroja, minkä takia sitä kovasti suositaankin. En tarkoita tällä että kaikilla pitäisi olla varaa taulutelkkareihin ja citymaastureihin enkä kannata kerskakulutustakaan, mutta kaikilla vain ei ole varaa olla ekologisia, oikeasti.

Päivän ajankohta on muuten valittu mainiosti, kuun loppuun. Monille tuet, eläkkeet tms. tulevat vasta joulukuun alkupäivinä, niin että marraskuun lopulla on rahat vähissä ja moni viettää ÄOM-päivää, vaikkei haluaisi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin, mutta nyt menee kyllä kritiikki vähän hutiin. Suurin osa päivän suunnittelijoista on vuosittain juurikin opiskelijoita. Ei kyse ole siitä, että et ostaisi juuri silloin, vaan siitä, että miettisi mitä ostaa ja onko se tarpeen tai voisiko tarpeen täyttää lainaamalla (esim. työkalujen tai vaikkapa retkeilyvarusteiden osalta yleensä voisi) joltain tai hankkimalla yhteiseksi. Tietenkin jos ei ole talvikenkiä täytyy ne ostaa, mutta ihan oikeasti, kuinka moni ostaa vain oikeaan tarpeeseen? Tässä on mietittävää itse kullakin, ihan varmasti.

-Tiina

Sirpale kirjoitti...

Minä en kiellä etteikö olisi hyvä miettiä ostoksiaan *joka* päivä, joten yhden tempauspäivän hyöty on vähän kyseenalainen. Vetoan edelleen siihen, että täällä Suomessakin on paljon ihmisiä, jotka joutuvat ihan joka päivä miettimään, mitä ostaa vai voisiko lainata naapurilta tai tuttavalta. Ei ekologisuuden innoittamana vaan ihan silkasta rahanpuutteesta.
Tällainen ÄOM-päivä todellakin tuo mieleen ettei järjestäjillä ole mitään käsitystä siitä, mitä todella on elää vähällä rahalla. Silloin ei tarvitse järjestää tällaisia päiviä, kun niitä viettää pitkin vuotta ihan olosuhteiden pakosta.
Onko tämä sitten hyvä asia ja hieno juttu? Minusta ei, raha ei ehkä tee onnelliseksi, mutta helpottaa monia asioita, vaikkapa terveellisen luomuruuan ja lääkkeiden hankkimista. Itse olisin opiskelijana ottanut tuon ÄOM-päivän kuun lopussa silkkana vittuiluna.