sunnuntaina, toukokuuta 03, 2009

Joskus minäkin! (ruuanlaittoa)

Pähkäilimme eilen DI:n kanssa, mitä söisimme tänään. Tarjouduin tekemään lasagnea. En ole lasagnen teon kanssa mikään noviisi, olen tehnyt sitä silloin tällöin Nukarilla, itse asiassa aika useinkin tässä vuosien kuluessa ja joka kerta se on syövälle seurakunnalle kelvannut. DI:llekin, silloin kun hän on sattunut olemaan paikalla.
Tällä kertaa en ole kuitenkaan yhtään varma siitä, mitä tuosta tulee. Ensinnäkin lurautin jauhelihakastikkeen sekaan punaviiniä. No, ei se kyllä pahaa ollut, se kastike eikä kai viinikään. Juustokastikkeen sen sijaan kävi huonommin, meillä ei ollutkaan voita, joten jouduin tekemään sen oliiviöljy-vehnäjauhopohjaan. No,toimihan sekin tietysti, kastike sakeni, mutta on pakko sanoa, ettei se maistunut ihan samalta kuin voilla tehty... Juustokaan ei ollut tuttua Polaria tai Oltermannia, vaan sekaisin mozzarellaa ja parmesaania.

Lasagne tai ainakin minun reseptini siitä on kyllä siitä kiva ruoka, että siihen voi tunkea oikeastaan vähän mitä vain, mitä nyt kaapista sattuu löytymään. Olen opetellut tekemään lasagnea Myllyn Parhaan lasagnelevy-pakkauksen ohjeen mukaan ja teenkin yleensä jauhelihalasagnea, mutta lihaksi kävisi kyllä kana tai lihasuikaleet. Paketin kyljestä löytyy myös ohje katkarapukastikkeen tekoon jauhelihakastikkeen sijasta ja netistä löytyy lisää vaikka mitä: kasvislasagnea, lohilasagnea, oikeastaan ihan mitä vain.

Myllyn Parhaan resepti kuuluu näin:
Jauhelihakastike
300 g jauhelihaa
400 g tomaattimurskaa
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
(1 tlk herkkusieniä, n. 150g)
2-3 dl vettä tai lihalientä
suolaa
mustapippuria
basilikaa

Ruskista jauheliha, lisää silputut sipulit, raastetut porkkanat ja muut aineet. Anna kastikkeen hautua.

Juustokastike
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
200 g juustoraastetta
jauhettua muskottipähkinää
viherpippuria

Sulata voi, lisää vehnäjauhot ja vatkaa maito vähitellen kastikkeeseen. Anna kiehua muutama minuutti. Ota kattila pois levyltä, sekoita juusto sekaan (jätä osa lasagnen päälle) ja mausta.

Voitele uunivuoka. Levitä pohjalle ensin jauhelihakastiketta, sitten juustokastiketta ja lasaglelevyjä. Tee samanlaisia kerroksia niin kauan kuin aineita riittää tai vuokaan mahtuu. Kaada päällimmäisen lasagnelevykerroksen päälle juustokastiketta, ripottele juustoraaste sen päälle. Paistetaan uunin alatasossa 175 asteessa noin 50 minuuttia, kunnes on kauniin ruskea pinnalta. Annetaan vetäytyä 10 min.

Omat vinkit:
Jauhelihakastikkeeseen voi laittaa muitakin kasviksia kuin vain porkkanoita ja herkkusieniä: (kirsikka)tomaattia paloina, paprikaa, kesäkurpitsaa. Mikään ei varmaan estä sekoittamasta siihen esim. salsakastikkeen jämiä, joita meidän jääkaapista olisi löytynyt vapunaaton jäljiltä, jos olisin vain sen purkin huomannut ajoissa.
Tomaattipyrettä tai vaikka ketsuppiakin voi sekaan lisätä, varsinkin jos kastike ei muuten tunnu tarpeeksi tomaattiselta. Itse ainakin käytän yleensä 400 grammaa jauhelihaa, joten sitä tomaattia voi olla enemmän kuin vain se yksi purkki tomaattimurskaa. Ja tosiaan se punaviini veden/lihaliemen korvikkeena ei ollut hassumpi idea.
Itse käytän tomaattimurskana yleensä näitä maustettuja versioita, niitä löytyy ainakin chili-tomaattimurskaa tai yrttitomaattimurskaa. Tämä teoriassa vähentää muun maustamisen tarvetta, mutta totuus on, että jauhelihakastikkeen on parasta maistua kunnolla, muuten lasagnesta tulee kokonaisuutena aika vaisua.
Niin, maustamiseen voi käyttää yhtä ja toista kaapista löytyvää: chiliä, mustapippuria, valkopippuria, basilikaa, oreganoa, pizzamaustetta, muita yrttejä, paprikajauhetta, aromisuolaa, chilikastiketta... Eikä näiden kanssa kannata pihtailla, tietysti kukin tekee makunsa mukaan. Itse jätän yleensä suolan pois, jos käytän chilikastiketta tai jotain pippurisekoituksia joissa on suolaa.

Juustokastikkeen maustamiseen voi käyttää viherpippurin ja muskottipähkinän puuttuessa myös valkopippuria ja muskottikukkaa. Juustoksi on kelvannut hyvin tavalliset, vähärasvaiset juustot, Nukarilla yleensä käytän laktoositonta Polar 15%:sta tai kevyttä Oltermannia. Pinnalle ei tarvitse paljoa jättää juustoraastetta, mutta jos haluaa, sitä voi kyllä ripotella siihen enemmänkin.
Jos paistamisen aikana näyttää siltä että pinta ruskettuu liikaa liian aikaisin, voi sen peittää vaikka leivinpaperilla.

Lasagnesta saa erittäin helposti vähälaktoosisen/laktoosittoman version, yksikertaisesti käyttää voina, maitona ja juustona laktoosittomia versioita. Kaikkia on kaupoissa tarjolla. Melko vähärasvaisenkin tästä saa käyttämällä vähärasvaista jauhelihaa eikä rasvaa paistamiseen, voin tilalla oliiviöljyä (kuten sanoin, se toimii kyllä, mutta maku on vähän eri, ihan ok kuitenkin), rasvatonta maitoa (itse en kyllä ole rasvatonta maitoa koskaan käyttänyt, yleensä kevytmaitoa, tällä kertaa ykkösmaitoa) ja vähärasvaista juustoa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Muuten,rasvaton maito palaa pohjaan.Älä kokeilekaan sitä.
Mä teen sen juustokastikkeen aina vettä+maitojauhetta.Viimeksi näin: mittasin teflonkattilaan 6dl vettä,kahteen eri pienehköön astiaan kumpaankin 2dl kylmää vettä.Toiseen kahteen desiin vettä mittaan 2dl maitojahhetta,sekoitan tasaiseksi ja toiseen kahteen desiin vettä mittaan 1dl vehnäjauhoja,senkin sekoitan tasaiseksi vispilällä.Kuumennan kattilassa olevan veden kiehuvaksi,vispilöin siihen vehnäjauho-vesi-seoksen ja annan kiehua muutaman minuutin sekoitellen sitten vispilöin vesi-maitojauhe-seoksen kattilaan.Kuumennan vain,en anna enää kiehua (palaa pohjaan) Sulatan juustoraasteen kastikkeeseen ja 1 TL suolaa.Se on siinä,ei ole lisättyä rasvaa ollenkaan.
-MUR-MUR-