keskiviikkona, elokuuta 26, 2009

Miten yksi lomake saa tuntemaan itsensä tyhmäksi?

Töistä tullessani eteisen matolla makasi kirjekuori, jossa oli Nurmijärven kunnan logot päällä. Iso kirjekuori on yleensä pelottava asia ja vielä pelottavammaksi se muuttuu, jos se tulee verotoimistosta ja on tarkoitettu kuolinpesälle. Se tietää yleensä joitain inhottavia lomakkeita, joista ei pieni it-insinööri ymmärrä yhtään mitään. Noo, tämä oli piece of cake, sehän oli vain kunnalta, eikä verotoimistosta...

Paitsi että sieltäkin paljastui lomake. Alueen pohjavesien suojelusuunnitelmaa päivitetään ja meiltä arvoisilta kiinteistönomistajilta (voi äitimaarianaasi...) kysellään vähän juttuja. Tämä kyselylomake paljasti karulla tavalla sen, että olen asioista pihalla kuin naapurin pärekatto.
Kiinteistön tiedot, teollisuustoiminnan puuttuminen ja maataloustuotannon tila olivat niitä helpoimpia tärppikysymyksiä. Sitten alettiin kysellä öljysäiliöistä. Juu, semmoset löytyy, maan päältä ja sisätiloista ja öljyäkin on, mutta siihen se tietämys lähinnä loppuikin. Tilavuus? Tjaa, muutamia tuhansia litroja, suunnilleen. Valmistusmateriaali? Kai se jotain muovia on... Suoja-allas? No se sentään tiedettiin, että se löytyy.
Säiliön asennusvuosi? Viimeinen tarkastus?! Tarkastaja?? Kuntoluokka?!! Voi elämän kevät, kaikki tiedot olisivat varmasti löytyneet isän päästä kuin apteekin hyllyltä, mutta paljonkos siitä nyt apua on? Meillä on vain kuutioittain papereita, joista sen oikean löytyminen tuo mieleen neulan ja heinäsuovan. Sikäli jos sellainen paperi edes on tallessa. Peratessani papereita alustavasti läpi isän kuoleman jälkeen en muistaakseni törmännyt mihinkään öljysäiliön tarkastuspöytäkirjaan, mutta äkkiäkös semmoisen unohtaa. Ja se asennusvuosikin haarukoitiin karkeasti vuosiin 2001-02, ei se siitä kovin monella vuodella voi heittää.
Siskon kanssa vähän pähkäiltiin jätevesien kohtaloa, mutta jätevesijärjestelmän rakennusvuotta on kai lähes toivotonta selvittää. Teki mieli kirjoittaa paperiin eaa (ennen ajanlaskun alkua), mutta se tuskin olisi ilahduttanut vastaanottajaa. Joka tapauksessa se on rakennettu paljon ennen minun syntymääni ja minun kannalta on aivan sama onko se tapahtunut vuonna 68 eaa vai vuonna 1968 jaa. Jälkimmäinen lienee kuitenkin lähempänä totuutta, kas kun talokin on silloin rakennettu, joten oletettavasti myös jätevesisysteemit.

Soittelen vielä huomenna toiveikkaana kunnan palotarkastukseen ja kyselen, jos heillä sattuisi olemaan tiedot tuosta öljysäiliön tarkastuksesta tai tietäsivät ehkä edes sen, mistä moista voi kysellä. Kai se tarkastaja nyt jokin virallinen instanssi on ja luulisi siitä olevan tiedot olemassa muuallakin kuin meidän paperipinoissa.

Mutta yksi lomake on taas selätetty. Joskus se tuntuu ylivoimaisen upealta saavutukselta.

Ei kommentteja: