torstaina, elokuuta 27, 2009

Öljyistä, säiliöistä ja palotarkastajista

Eilisen lomakkeentäytön jälkimaininkeina minun piti selvittää öljysäiliömme tarkastuspäivämäärä, tarkastaja ja kuntoluokka. Helppo nakki. Ainakin jos tietää mistä etsimisen aloittaa.

Ja sen tietämiseen ei insinööriä tarvita: Googlesta tietysti. Päivän ensimmäinen hakusana olikin "öljysäiliön tarkastus" ja johan alkoi tietoa tippua. Sain selville sen, että tarkastuksia suorittavat siihen erikoistuneet yritykset. Niitä löytyy Suomesta... ehkä joitain kymmeniä.
Okei, tästä löytyi ensimmäinen epätoivon siemen. Koska minulla ei ole mitään käryä siitä, minkä niminen firma olisi voinut tarkastuksen suorittaa, niin pitäisikö minun soittaa joka ikiseen Uudenmaan alueella toimivaan yritykseen ja kysyä, että olettekohan mahdollisesti tehneet tarkastuksen tällaiseen osoitteeseen joskus. Lisäbonuksena tietysti olisi se, etten tiedä edes onko sitä edes tarkastettu koskaan. Olisihan se työpäivä kulunut rattoisasti niinkin, mutta jotenkin ei nyt vain huvittanut.

Jonkin tällaisen firman sivuilta löysin kuitenkin arvokkaan tiedonmurusen: "Tarkastuspöytäkirjoista toimitetaan jäljennös paloviranomaiselle". Haa! Siispä hakemaan Nurmijärven palotarkastajan yhteystietoja, jotka löytyivätkin helposti. Sain palotarkastajan luurin varteen ja kysyin, että mahtaako löytyä tämmöisen osoitteen öljysäiliön tarkastustietoja. Ensimmäinen vastaus oli, että eipä näytä olevan minkäänlaista tarkastushistoriaa. Voi jee, kävi mielessä.
Sieltä alkoi kuitenkin putoilla muuta tietoa: säiliö on katsastettu vuonna 2003 palotarkastajan toimesta. Tämä siis tarkoittaa sitä, että tuolloin on uusi säiliö rakennettu ja katsastettu ennen käyttöönottoa. Ensimmäinen tarkastus pitäisi/kannattaisi suorittaa kymmenen vuoden kuluttua käyttöönotosta eli suunnilleen 2013. Tärkeillä pohjavesialueilla tarkastusväli taitaa olla 5 vuotta.
Kuntoluokkaa ei katsastuksessa ole määritelty, uuden säiliön kuntoluokaksi oletetaan ilman muuta A. Ensimmäisen kerran kuntoluokka virallisesti määritellään vasta ensimmäisen tarkastuksen yhteydessä eli joskus sitten 2013. Kuntoluokkia (tai tarkastusluokkia) on 4, ne merkitään kirjaimin A-D. A tarkoittaa hyväkuntoista säiliötä, jonka käyttöä voidaan jatkaa. B tarkoittaa huonokuntoista ja välitöntä korjausta vaativaa, C ja D puolestaan tarkoittavat niin huonokuntoista säiliötä, että se on poistettava käytöstä.

Aina sitä oppii uutta, sano.

Ei kommentteja: