maanantaina, lokakuuta 26, 2009

Jotain järkevää elintenluovutuksen saralta

HS uutisoi otsikolla Lupaa elinten luovutukseen ei kohta ehkä tarvita. Eduskunnassa ollaan puuhaamassa lakimuutosta, joka sallisi elinten luovutuksen aivokuolleilta ilman erillistä elintenluovutustestamenttia tai omaisten lupaa. Ainoastaan jos tiedettäisiin aivokuolleen suhtautuneen kielteisesti elintenluovutukseen, näin ei tehtäisi. Ja lapset harkittaisiin tapauskohtaisesti, varmaan vanhemmilla olisi sanansa sanottavana. Luultavasti nykyiset elinluovutuskortit vaihtuisivat elintenluovutuksen kieltokorttiin.

Juttuhan on nyt niin, että käsittääkseni kaikilta kuolleilta ei niitä elimiä voida ottaa, tarvitaan aivokuollut ja sittenkin hänen pitäisi olla kudostyypiltään sopiva luovuttajaksi. Tällaisia tapauksia ei tule vastaan samaan tahtiin kuin teekkareita teknillisen yliopiston käytävillä. Sitten kun sopiva luovuttaja löytyisikin, on varmasti turhauttavaa todeta, että elintenluovutustestamenttia ei ole tehty, se ei ole sairaalassa mukana tai se on kadonnut ja omaisista ei saada ulos yhtään järkevää sanaa. Voi voi, ei voi auttaa.

Minä en rationaalisesti ajattelevana ateistina voi ymmärtää, miten joku ihminen voi olla niin sanoinkuvaamattoman itsekäs paskiainen, että vielä aivokuolleenakin haluaa pihdata elimiään, joilla ei haudassa tee enää mitään mutta joiden avulla jonkun toisen henki voisi pelastua tai ainakin elämänlaatu parantua roimasti. Aivokuolemasta ei voi toipua, se on menoa siinä vaiheessa ja kyse on ainoastaan siitä, milloin vedetään töpseli seinästä ja milloin kannetaan hautaan. Yksikään vainaja ei ainoatakaan solua enää tarvitse. Joten, miksipä niitä ei luovuttaisi sellaisille, joilla olisi mahdollisesti vielä iloa niistä elimistä? Miksi viedä niitä mukanaan hautaan tai krematorion uuniin? Miksi?

Tosin jos tällainen elintenluovutuksen kieltokortti tulee, niin sen pitäisi ehdottomasti tarkoittaa myös sitä, että tällaisen kortin haltija sitoutuu myös olemaan ottamatta luovuttettua elintä, vaikka hänen henkensä siitä riippuisi. Jos ei ole valmis antamaan mitään, ei tarvitse tulla hattu kourassa kerjäämään itselleenkään mitään.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Oikein ajattelet,tyttöseni.Varsinkin kirjoituksesi loppuosa toteutukoon.
-MUR-MUR-