tiistaina, lokakuuta 13, 2009

Pihalla populaarikulttuurista

Joskus sitä vain tuntee olevansa pihalla kuin naapurin pärekatto, kun tulee puhe populaarikulttuurista. Viimeisin tällainen tuntemus tuli lukiessani netti-Hesaria, jossa kerrottiin Kari Peitsamon julkaisseen 55. levynsä.
Opin vasta pari vuotta sitten, että Kari Peitsamo on joku. Olimme DI:n kanssa jossain ravintolassa ja DI vinkkasi yhtäkkiä minulle, että hei kato, tuolla on Kari Peitsamo. Kysyin ihan viattomana, että kuka on Kari Peitsamo. Ihan totta, en ollut koskaan kuullutkaan Kari Peitsamosta! No, opin tuolloin, että Peitsamo on laulaja.
Mutta että 55 levyä julkaissut yli 30 vuoden aikana! Suomen mittakaavassa tuo on jotain todella suurta, luulisin. Ja silti en ole kuullut ikinä pihaustakaan kyseisestä miehestä. Kukaan kaverikaan ei ole koskaan kertonut ostaneensa Peitsamon levyä tai käyneensä keikalla. Tekeekö Peitsamo siis jotain äärimmäisen "vaikeata" vaihtoehtomusiikkia vai miten olen pystynyt olemaan näin pimennossa?

Ei Peitsamo ole ainoa tapaus, josta en tiedä. En ole koskaan katsonut Twin Peaksia. En tunne Michael Jacksonilta tai Madonnalta kuin muutamia harvoja kappaleita. En tunne juuri nimeksikään 80-luvun musiikkia, aikaisemmista vuosikymmenistä puhumattakaan. En ole koskaan katsonut Alivaltiosihteeriä tai juuri mitään scifi-sarjoja. Juice Leskisestä tulee mieleen ainoastaan vanha juoppo ja joululaulu Sika. Eppu Normaali, Tuomari Nurmio, Pelle Miljoona, Popeda, M.A. Numminen, Veli Puolikuu on kaikki sellaisia nimiä, että jotenkin ne liittyvät musiikkiin, mutta siinäpä se sitten onkin. Muutama vuosi sitten en edes tiennyt, että mikä ihmeen vitsi se "Soittakaa Paranoid" oikein on. En pitänyt Matrixista enkä ole sen kahta jatko-osaa edes nähnyt.

Edellisestä huomaa varmasti, etten juuri katso televisiota enkä kuuntele radiota, en ole koskaan kovin innokkaasti tehnyt kumpaakaan. Onneksi en kuitenkaan liiku sellaisissa piireissä, joissa tulisi kovin hyvin näitä aihepiirtejä osata, että pystyisi ottamaan osaa keskusteluun. Telkkarin ja radion sijaan olen käyttänyt kaiketi suurimman osan ajastani lukemiseen ja viimeisen 10 vuoden aikana nettisurffailuun. Niinpä osasin kertoa DI:lle vaikkapa sen, miksi on olemassa vihreätä parsaa ja valkoista parsaa ja miksi valkoinen parsa on kalliimpaa. Tai sen, mitä hevosia käytetään raviurheilussa ja miksi. Tai vaikkapa sen, kuka oli Eleanor Akvitanialainen.

Ei kommentteja: