tiistaina, lokakuuta 27, 2009

Tietotekniikka ja venäjän kieli

Ei riitä, että kyrillinen kaunokirjoitus on edelleen piikki lihassani, vaan kun pitäisi pystyä tietokoneellakin kirjoittamaan kyrillistä tekstiä. Tulevia insinöörejä kun ollaan.
Windowsin näppäinasetukset voi helposti vaihtaa venäläisiksi, mutta siinä sitä sitten ollaankin kun näppäinjärjestys menee ihan sekaisin. Jos haluaa siis sen kirjaimen, joka vastaa suomalaista a:ta, täytyy painaa f:ää. Jos haluaa m:n, täytyy painaa v-näppäintä ja niin edelleen. Siitä ei kyllä suomalaisella tule yhtään mitään, ei ainakaan jos saatavissa ei ole fyysistä näppäimistöä, johon olisi merkitty ne kyrilliset kirjaimet. Voi harmi, kun nyt just ei kaapista löydy sellaista... Mielessä kävi jo kapeakärkisen merkkaustussin hankkiminen ja kirjainten piirrustelu omaan näppikseen, mutta hylkäsin idean. Ei se olisi helppoa sittenkään.

Onneksi länsimaisille tumpuille on keksitty pelastus: ASDF-näppäimistö! Tällöin kirjaimet siis pysyvät noin suunnilleen paikoillaan sen mukaan, mitä ne ovat lausuttuna ja a:ta vastaava kyrillinen kirjain löytyy luonnollisesti a-näppämen alta. Hieman siinä tietysti on eroja, kun venäjässä on sellaisia kirjaimia, joille meillä ei ole vastinetta ja toisin päin, mutta pääpiirteissään kuitenkin huomattavasti helpompi. ASDF ei kuitenkaan löydy Windowsista, vaan se täytyy erikseen asentaa. Tuolta linkittämältäni sivulta löytyy asennuspaketit ja ohjeet, itse sain vähän aikaa säätää, vääntää ja kääntää asetuksia, että sain sen toimimaan. Se toimii nyt kuitenkin.

Selaimet saa yleensä näyttämään kyrilliset kirjaimet kiltisti valitsemalla selaimen merkistöasetuksista (encoding) kyrillinen (cyrillic) tai unicode tai jotain sellaista. Itselläni ei ainakaan ole ollut ongelmia.

Vielä siihen kaunokirjoitukseen. Meillä on osa kurssin oppimateriaalista verkossa ja sieltä löytyy myös mahdollisuus opetella kaunokirjoitusta. Siellä on ihan videot siitä, miten mikäkin kirjain piirretään! Valitettavasti olen tässä jo muutaman viikon treenailut kirjoittamista ihan vain paperilla olevan mallin mukaan ja ollut olevinani hyvinkin tyytyväinen itseeni, mutta noita videoita katsellessani totesin, että piirrän osan merkeistä ihan väärin. Niin kuin nyt esimerkiksi х, joka vastaa meidän h:ta. Sitä ei piirretäkään samalla tavoin kuin meillä kauno-x:ää vaan ensin piirretään c väärinpäin ja sitten c oikein päin. Vähän niin kuin )(, mutta yhteen piirrettyinä. Ф:n piirtämistä en edes haluaisi harjoitella!

Vaan ei auta valittaa. Ensinnäkin tämä harjoittelu syö melkoisesti paperia, koska en viitsi ihan pienintä mahdollista präntiä nyhertää paperille. Tulee siis jotain käyttöä ainakin joillekin muistivihoilleni.
Toisekseen tuo harjoittelu on parantanut käsialaani muutenkin kuin vain kyrillistä tekstiä kirjoittaessani. Ei sitä kyllä olisi voinut paljon enää huonontaakaan...

Ei kommentteja: