lauantaina, lokakuuta 24, 2009

Uhrien syyllistämistä parhaimmillaan

Iltalehti uutisoi taas otsikolla "Jopa puolet raiskauksista olisi estettävissä". Pääpointtina jutussa on oikeustieteen gradu, jonka mukaan jopa puolet raiskauksista olisi voitu välttää, jos nainen olisi käyttäytynyt yleisesti hyväksyttävällä tavalla.

Täytyy sanoa, että ohhoh. Enkä ole ainoa. Maailma feministin silmin- ja Myytinmurtaja-blogit totesivat suunnilleen samoin.

Minä kumoan tuon väitteen puhtaalla maalaisjärjellä ja elämänkokemuksella. Miehet eivät käyttäydy yleisesti hyväksyttävällä tavalla. He juovat päänsä täyteen, sammuvat mihin sattuu eikä heitä raiskata. Jos eläisimme todellakin tasa-arvoisessa yhteiskunnassa, miehiä raiskattaisiin samaan tahtiin kuin naisiakin. Miehiltä voi ehkä lähteä lompakko ja puhelin, mutta se on materiaa ja helposti korvattavissa eikä kukaan tule sanomaan, että itsepä sitä varkautta kerjäsit.
Siis, koska huonosti käyttäytyviä miehiä ei raiskata, mutta naisia kyllä (ja heitä raiskataan vaikkeivät olisi juovuksissa vaan kotona pukeutuneita säkkiin), päästään tästä tulokseen: naisia raiskataan siksi, että he ovat naisia. Tässä on suomalainen tasa-arvo tänä päivänä.

Miehiltä pitäisi tasa-arvon nimissä odottaa myös yhtä lailla yleisesti hyväksyttävää käyttäytymistä. Raiskaus ei ole yleisesti hyväksyttävää käytöstä. Miksei miesten oleteta olevan raiskaamatta, mutta naisten oletetaan suojautuvan mahdollisilta raiskauksilta. Raiskaus ei ole mikään lumimyrsky, tulivuorenpurkaus, trombi, helleaalto tai muu luonnonvoima, jolta ihmisen tulee suojautua. Raiskaus on väkivallanteko, jonka toinen ihminen suorittaa tietoisesti niin tahtoen.

Yleensä näissä keskusteluissa vedotaan siihen, että kyllähän fiksut ihmiset lukitsevat autonsa ja ulko-ovensakin ja suojaavat muuten omaisuuttaan varkaiden varalta. Niinpä tekevätkin, mutta silloin puhutaan materiasta, tavarasta, omaisuudesta, ei elävästä ihmisestä. Niin hei, nainen ei ihan oikeasti ole tavara, nainen ei ole kenenkään omaisuutta, nainen on ihminen. Tavaraa ei haittaa, jos sen naamioi säkkiin ja lukitsee neljän seinän sisälle. Naista haittaa aivan helvetisti, voin kertoa. Tällaisen ajatusmallin päässä häämöttää burkha ja naisten ulkonaliikkumiskielto. Liioittelua? Ei muuten tasan ole.

Huolestuttavinta kuitenkin on se, että tällaisia ajatuksia naisen sopivasta käytöksestä liikkuu siis ihan poliisitasolla. Poliisin kuitenkin pitäisi olla se taho, johon voisi raiskattukin nainen luottaa ja turvata. Ei taida olla niin.
Jos poliisiin ei voi turvautua, on otettava oikeus omiin käsiin ja pistettävä jokainen raiskausta yrittävä runkvisti kylmäksi itse. Taidan vaihtaa takin taskusta huulirasvan ja heijastimen puukkoon ja pistooliin.

2 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

Asiaa puhut. Mulla kans lievästi kiehahti toi juttu. Naisen syytähän se, mitäs lähti korkokengissä eikä pystynyt juoksemaan karkuun. Ja minihamehan suorastaan pakottaa äijät raiskaamaan. Varmaan ei sais huulipunaakaan käyttää. ärh.

Kun tietää millaisia nämä asenteet on, niin en ihmettele että niin monet jättää ilmoituksen tekemättä. Kun ajatteleekin millaista olisi siinä tilanteessa istua poliisia vastapäätä ja sulle sanotaan "jaa, taisit olla vähän ottanu" silä tietyllä äänenpainolla. kamalaa.

myytinmurtaja kirjoitti...

Erittäin hyvä kirjoitus!

Minusta on hassua - siis sellaisella raivostuttavalla, vatsaa korventavalla tavalla hassua - kuinka miehistä samaan aikaan on vallalla se virallinen satu, että mies on

a) Se rationaalisempi ja loogisempi sukupuoli, joka ei anna tyhmien, tuhmien tunteiden koskaan hetkauttaa itseään

ja

b) Mies on niin vailla kaikkea itsekuria, että pelkkä minihameen näkeminen jo pakottaa hänet raiskaamaan sen kantajan.

Jokin tässä nyt mättää!


Nämä naisille annetut vinkit ovat muuten sitäkin surkuhupaisampia, kun muistaa naisten harteille myös kasatut ulkonäkövaatimukset: muijan kuin muijan olisi joka hetki näytettävä Hollywoodista tulleelta!