torstaina, marraskuuta 05, 2009

Koekaniini, osa 2

Eilen lähdin töistä Hyvinkäälle, minulla oli ensimmäinen käynti siellä migreenilääketutkimuksen takia. Lääkärikeskus oli näppärästi aivan keskustassa, muutaman minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemasta.
Ensin lääkäri haastatteli minut varsin perusteellisesti migreenistä ja muusta siihen liittyvästä. Hän myös kuunteli sydämen ja keuhkot sekä mittasi verenpaineen. Verenpainettani ei olekaan hetkeen mitattu ja kun keväällä lopetin Bisoprololin syömisen (söin sitä migreeninehkäisyyn, en verenpaineen takia, vaikka se on myös verenpainelääke), pelkäsin ihan tosissani, millaisia lukemia mittari antaa. Näillä elintavoilla ja vielä työpaikan menetyksen aiheuttaman stressin takia olisin kuvitellut paineiden olevan niin tapissa kuin olla voi.
Ja hah, paineet olivat alhaiset. Outoa.

Kun lääkäri oli saanut kaikki tiedot, pääsin sairaanhoitajan kanssa tutustumaan käytännön asioihin, kuten vaikkapa lääketestauksen päiväkirjaan. Testilääkkeellä hoidetaan ainoastaan yksi migreenikohtaus, siinä on siis vain yksi kerta-annos, mutta erilaisia tietoja täytyy kirjata seuraavalta kahdelta vuorokaudelta. Siinä kysytään sitten ihan kaikki: migreenin alkamisaika, lääkkeen ottoaika, milloin särky katosi (jos se katosi), miten pahaa särky oli ennen lääkkeen ottoa, puolen tunnin/tunnin/puolentoista tunnin/kahden tunnin kuluttua lääkkeen otosta, miten paljon särky haittasi, oliko olo helpottunut kahden tunnin kuluessa lääkkeen otosta, alkoiko kipu uudestaan, milloin, mitä muita lääkkeitä piti ottaa, milloin, mitä poikkeavia sivuoireita tuli ja milloin... Saan siis olla kello kourassa vahtimassa minuutteja ja oloani.

Kauniiksi lopuksi jouduin myös labraan, minulta otettiin veri- ja virtsanäytteet ja sydänfilmi. Näiden tulokset tulevat viimeistään ensi viikon alussa ja vasta silloin saan varsinaisesti luvan käyttää lääkettä, jos tulokset ovat ok. Samat testit otetaan minusta myös lääkkeen käytön jälkeen, joista sitten kaiketi nähdään lisää lääkkeen vaikutuksia.

Että semmoinen projekti.

Ei kommentteja: