sunnuntaina, joulukuuta 20, 2009

Hui talvikeliä!

Meikätyttö on nyt sitten ajanut ensimmäiset kilometrinsä talvikelillä!
No, itse asiassa kyllä ajoin ihan ensimmäiset perjantaiaamuna ajo-opettajan valvovan silmän alla, sillä kuten uhkasinkin, varasin itselleni perjantaiaamuksi yhden ajotunnin. Keli oli talvinen, mutta aika hyvä muuten, auto ei paljon luistellut. Tosin otinkin ajamisen varsin varovasti. Ajotunnin jälkeen olikin se fiilis, että eiköhän tämä tästä kun tarpeeksi varovasti menee.

Perjantaina lähdimme DI:n kanssa Espooseen siskon luo, haimme auton sieltä ja suuntasimme kohti Nukaria, minä ratissa. Kyllä vähän tutisutti, koska talvikelin lisäksi lisähaasteena oli tuntematon reitti, kehä ykkönen ja sen tietyöt. Liikennettä ei onneksi puoli kymmenen jälkeen illalla ollut mitenkään paljon eli aika rauhassa sain ajella. Ja selvisin ihan hyvin ensimmäisistä koitoksistani talvella ja pääkaupunkiseudulla!
Se ajaminen oli kuitenkin niin jännittävää puuhaa, että noin 2 minuuttia sen jälkeen, kun olin Nukarilla saanut auton talliin, iski päänsärky, joka jatkui lauantain puolelle. Lauantaina en uskaltanutkaan ajaa, pää vihloi aika ajoin ja ne lääkkeetkin olivat kolmiolääkkeitä. DI ajoi siis takaisin Espooseen.

Tänään oli tarkoitus lähteä Espoosta Fusionilla kohti Tamperetta. Lunta pyrytti ja keli oli muutenkin keljunnäköinen. Pyysin ihan tosissani, että jos DI ajaisi edes Nukarille asti, piipahdimme siellä vielä viemässä tavaroita. DI kuitenkin sanoi, ettei hän oikein uskaltaisi, koska oli lauantai-iltana juonut viiniä, olutta ja vaikka mitä, niin että vaikkei olo ollut krapulainen, saattaisi ratsian tullen kuitenkin tulla rattijuopumustuomio. Niin että ei kun menoksi taas vain...
Kehäykkönen meni aika mukavasti, olihan se jo tuttu reitti perjantailta eikä liikennettäkään ollut ruuhkaksi asti. Moottoritiellä alkoivat sitten näkyvyysongelmat, lunta pyrytti ja tuuli pyyhki irtolunta pitkin tietä. Joskus oli todellakin haasteellista tietää, missä kaista edes menee! Rauhallisesti muutkin ajoivat, nopeus oli aika monella siinä 80-90 km/h tuntumassa.

Nukarilta pohjoiseen päin lähdettäessä keli parani ainakin joksikin aikaa, lunta ei tullut juuri lainkaan ja muutenkin moottoritie oli ihan hyvä ajaa. Liikenne veti vaikka sitä jonkin verran olikin. Hämeenlinnan jälkeen alkoi taas vähän sataa lunta ja näkyvyyskin huononi, muttei mitenkään ratkaisevasti. Tai sitten pimeässä ei vain nähnyt koko totuutta... Poikkesimme Ideaparkissa syömässä. Sinänsä tyhmä idea, viimeinen joulunalussunnuntai ja porukkaa taatusti liikkeellä vaikka kuinka, mutta eikun sinne vain. Selvisin kuitenkin sieltäkin telomatta ketään tai mitään. Pidän sitä saavutuksena.

Niin että nyt ollaa turvallisesti kotona Hervannassa ja autokin ehjänä kappaleena parkkipaikalla. Ja minä olen todistettavasti ajanut talvikelillä. Mutta on se raskasta puuhaa, olen ihan väsynyt ja päätäkin yrittää taas särkeä.

*lisäys*
HS jo uutisoi Uudellamaalla kuolleen ainakin 4 henkilöä autokolareissa huonon kelin takia. Yksikään kuollut tai kolariautoja ajanut en siis ollut minä. Mutta en minä käsitä. Ei se keli nyt niin huono ollut. Näkyvyys oli tietysti mitä sattuu eikä renkaan alle aina löytynyt kunnolla pitoa, mutta ainakin minä selvisin siitä kaasujalan hölläämisellä.

Ei kommentteja: