sunnuntaina, joulukuuta 27, 2009

Mummun maailman paras rosolli

Ensin alkuun pari disclaimeria.
1. jos rosolli on mielestäsi pahaa, mene pois
2. jos raaka sipuli on mielestäsi pahaa, mene pois
3. jos rosolliin mielestäsi kuuluu suolakurkku, mene pois

Jostain syystä monelle tuntuu rosolli olevan jouluruuista se yäk-pahaa numero yksi. Meidän perheessä niin ei ole vaan rosolli on perinteisesti se, joka ensimmäisenä loppuu. Jouluaaton illallinen aloitetaan isolla kasalla rosollia ja kun se on syöty, katsotaan mitä muuta mahtaa pöydästä löytyä.
Syy tähän on tietenkin mummun maailman paras rosolli, jonka reseptiä lienee hiottu vuosikymmeniä (muttei se edelleenkään ole niin justiinsa tarkkaa) ja jota sisko on jo opetellut pari vuotta ja minäkin päätin painaa sen mieleeni. Ja jaan sen myös täällä. Näin se menee.

5-6 keskikokoista perunaa
5-6 punajuurta
muutama porkkana

Näitä perusaineksia pitäisi olla noin suunnilleen sama määrä. Ne keitetään kypsiksi, muttei liian pehmeiksi. Kun ne ovat jäähtyneet, ne kuoritaan ja pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Pilkkomisvaiheessa näkee oikeastaan parhaiten, millaiset määrät mitäkin on ja tällöin sitten katsotaan se, että niitä on suunnilleen yhtä paljon kaikkia. Paras tulos taitaa tulla, jos käytetyt ainekset ovat vielä omassa maassa melkein luomuna kasvatettuja.

Joukkoon pilkotaan myös yksi hapan omena. Meillä taisi olla kaupasta löytynyttä Granny Smithiä, jos en ihan väärin muista ja se ajaa asiansa kyllä.
Sitten otetaan puolikas pienehköstä tai keskikokoisesta sipulista ja pilkotaan se hyvin pieneksi. Sen voi raastaakin, tulee varmemmin tarpeeksi pientä silppua. Sitten kaikki nämä sekoitetaan kunnolla.

Maustamiseen käytetään vähän suolaa, aromisuolaa ja valkopippuria ja valkosipulisuolaa, jos löytyy. Näitä ripsutellaan joukkoon varovasti, niitä voi kai sitten tarvittaessa lisätä vaikka omalle lautasellekin, jos siltä tuntuu.

Rosollin kastikkeeseen tulee kuohukermaa, etikkaa, sokeria ja vähän suolaa, mutta niiden määriä en kirjoittanut ylös. Sitä rosollin päälle, silliä (matjessilli lienee se perinteinen, sipulisillikin toimii) kylkeen ja syömään.

Ei kommentteja: