torstaina, joulukuuta 03, 2009

Tästä ei saa puhua

Olen ihmetellyt kovasti Sofi Oksasen lausunnoista noussutta kohua. Oksanenhan sanoi Tanskan televisiossa suomalaisia väkivaltaisiksi ja väitti täällä elävän väkivaltaisen perinteen, joka ilmenee varsinkin miehissä. Myös oikeuslaitos omalla tapaa palvelee tätä perinnettä, Oksasen esimerkkinä oli se, ettei pitkään jatkuneesta kotiväkivallasta saa kovennettua tuomiota.

Mitäs ihmeen mälisemistä tässä on? Ei Oksanen valehdellut, ihan totta hän puhui. Suomi on väkivaltainen maa. Ei ehkä niin väkivaltainen kuin jokin toinen maa, mutta huomatkaa tässä nyt se, että Oksanen ei vertaillut Suomea mihinkään. Oksanen ei tietääkseni sanonut, että jokin toinen maa on niin paljon parempi kuin Suomi. Voi olla, ettei Suomi ole maailman mittakaavassa mitenkään erityisen väkivaltainen maa, mutta ei se tarkoita suinkaan sitä, että voisimme olla ylpeitä itsestämme ja maastamme. Kyllä täällä on väkivaltaa, masennusta ja surkeutta tarpeeksi ja liikaakin. Emme me voi paukutella henkseleitämme, että meilläpäs on täysin täydellinen ja väkivallaton maa. Se että jossain muualla on asiat vielä huonommin kuin meillä ei tarkoita sitä, että voisimme sulkea silmät oman maan epäkohdilta.

Sillä Suomi on väkivaltainen maa. Ei tarvitse kuin lukea vaikka iltapäivälehtien nettisivut ja luultavasti nekin kirjoittavat vain jäävuoren huipusta. Todennäköisesti suurin osa väkivaltarikoksista ei koskaan saa julkisuutta.
Vai mitä sanotte näistä linkeistä:
HS: Mies ampui vaimonsa ja itsensä Parkanossa
Palomiehet kohtaavat väkivaltaa aiempaa useammin
Virolahden bussiryöstäjän saalis 520 euroa
Taksikuskia epäillään taposta ja raiskauksesta
Toinen naisen surmasta vangittu vapaaksi Lappeenrannassa
Murhaaja kysyi tekstiviestillä lupaa ennen surmaa
Hovioikeus kovensi tuplaraiskaajan tuomiota
Hyväksikäyttäjän tuomio pysyi hovissa
Poliisi tuomittiin sakkoihin pahoinpitelystä
Mies yritti puukottaa ex-vaimonsa miesystävää
Luutnantti mursi kersantin leuan
Mustasukkainen nainen pieksi miehensä ex-kumppania hihnalla
Nuorukaiset pahoinpitelivät tytön ja pojan bussissa

Niin, Suomihan ei siis ole väkivaltainen maa, eihän?
Eipä.

Oudointa tässä on se, että me suomalaiset pidämme itseämme rehellisinä ja yleisesti suomalaisten kuva maailmalla tukee myös tätä. Mikseivät sitten nämä rehellisen maan rehelliset kansalaiset myönnä, että Oksanen oli oikeassa, koska oikeassahan hän on? Onko siinä vain se, että maailmalla ei saa sanoa Suomen olevan väkivaltainen? Onko se rehellistä? Ei minusta. Ehkä siinä on se, että Oksanen on nainen ja vieläpä virolaista sukujuurta, joten ei hän ainakaan saa mennä sanomaan suomalaisesta miehestä mitään pahaa. Tai ehkä suomalainen on rehellinen vain silloin kun se sopii hänelle itselleen eikä rehellisyys osu omaan nilkaan.

Johanna Korhonen muuten kirjoitti aika ansiokkaan kolumnin otsikolla Väkivallan marinoimat. Tämä kannaa lukaista jokaisen, joka väittää, ettei Suomessa ole väkivallan kulttuuria vaan väkivaltateot ovat mistään mitenkään riippumattomia onnettomia yksittäistapauksia.

Ei kommentteja: