tiistaina, tammikuuta 05, 2010

Tuoksuista

Olen parfyymien ja tuoksuvien tuotteiden ystävä, joskin hieman nirso sellainen. En voi kulkea kosmetiikkaosastoilla parfyymihyllyn ohitse edes nuuhkaisematta tuoksua tai paria. Harvoin ostan kuitenkaan mitään, ensinnäkin siksi, kuten jo sanoinkin, olen aika nirso. Toinen syy on se, että peilikaapista löytyy kyllä jo parfyymeja joka lähtöön ja vaikkei puteleita kymmenittäin olekaan, riittäisivät ne todennäköisesti koko eloppuelämäkseni. Ja kolmas syy on se, että ovathan nuo toisinaan vähän kalliita.

Suosin tuoksuissa toisaalta kevyitä ja raikkaita tuoksuja, toisaalta sitten makeampia kukkaistuoksujen tapaisia. Suosikkiani en osaa sanoa, listoilla on aika korkealla Nina Riccin makea Nina, Dieselin vanha vaniljainen Zero Plus Feminine ja Yves Rocherin syreenituoksu. Seuraavilla sijoilla lienevät Estee Lauderin Pure White Linen, Bodyshopin White Musk-vartalosuihke, Tommy Girl, Cliniquen Happy, Christina Aquileran Inspire ja mitähän muuta sieltä kaapista löytyikään... No, en muista, mutta tuossa nuo omistamani tuoksut aika pitkälle ovat.

Yleensä hajusteosastolla seikkaillessani katson ensin parfyymin pulloa. Naurakaa pois, mutta pullon ja pakkauksen värimaailmalla ja tuoksun tyypillä on aika usein yhteys. Vaaleat keltaiset, oranssit, vihreät ja siniset pullot ovat yleensä raikkaita tuoksuja. Vaaleanpunainen, persikka, yleisestikin pastellivärit ovat makeampia. Sitten jos pullo on dramaattisen tumma, musta, punainen, violetti tai jokin muu väri, on tuoksukin yleensä dramaattinen ja minulle usein aivan turhan raskas. Tyylikkään beiget, läpikuultavan ruskeat ja sen sorttiset pullot ovat usein myös liian raskaita, vaikkeivät taas niin dramaattisia. Aina tämä pulloihin perustuva lajittelu ei tietysti pidä paikkaansa.
Kun sopiva pullo on valittu, nuuhkaisen yleensä tuoksua suoraan pullosta. Tätähän ei kukaan koskaan suosittele tehtäväksi, kun se tuoksu on kuulemma niin erilainen iholla. Olen kuitenkin huomannut, että pullosta haistamalla saa aika hyvän käsityksen tuoksun tyypistä, onko se raskas, kevyt, raikas, makea vai mitä. Tämäkin auttaa karsimaan liian raskaat tuoksut.
Jos parfyymi läpäisee tämän sniffailutestinkin, kokeilen sitä testiliuskaan ja jos se siinäkin vaikuttaa vielä oikein hyvältä, saatan suihkauttaa sitä kämmenselälleni ja antaa sen olla siinä vähän aikaa. Jos se sittenkin vielä tuoksuu hyvältä, se varmasti on hyvä tuoksu.

Minulle ei ole koskaan selvinnyt miten parfyymeitä pitäisi käyttää oikein. Yksi sipaisee hajuvettä korvien taakse, toinen ranteisiin, kolmas suihkauttaa ilmaan pilven ja kävelee läpi, neljäs suihkauttaa sitä selkäpuolelleen, viides käskee suihkuttamaan sitä taivekohtiin ja niin edelleen. Itse yritän käyttää hajusteita hyvin kevyesti, ei siis mitään ilmassa leijuvaa hajupilvea minulle, kiitos. Niinpä yleensä suihkautan yhden suihkauksen toiseen ranteeseeni ja nopeasti siitä napautan osan parfyymista toiseen ranteeseen, sitten molempiin kyynärtaipeisiin, nivustaipeisiin ja polvitaipeisiin. Tiedä sitten toimiiko se ja onko se miten klassinen tai oikea tapa, mutta itse en ainakaan huomaa hajustepilveä ympärilläni eikä DI:kään ole koskaan sanonut asiasta.

Mutta oikeastaan noita eri tuoksuista sekoiteltuja parfyymeja parempia ovat mahdollisimman luonnolliset tuoksut. Tarkoitan siis puhdas ruusu, sitruuna, mandariini, kirsikka, syreeni, jasmiini, vanilja, kookos, mansikka ja niin edelleen. Olihan tuolla suosikkilistassanikin hyvin korkealla YR:n syreenituoksu, joka siis on hyvin puhdas syreeni ilman mitään ihmeellisyyksiä. Se on ollut jo vuosikausia suosikkini, kuten syreeni itse on suosikkipensaani. YR:llä ja käsittääkseni myös Bodyshopilla on useita noista mainituista hedelmistä ja marjoista ainakin jonkinlaisena vartalosuihkeena, kuten myös saippuoina, vartalovoiteina, suihkugeeleinä ja sen sellaisina. Voi vain arvata, kuka on ihan fani... Tällä hetkellä on käytössä YR:n mandariinintuoksuinen suihkugeeli ja varalla odottelee Bodyshopin kirsikka.
Harmi kuitenkin että kunnollista ruusu- tai varsinkaan jasmiiniparfyymia en ole oikein löytänyt mistään. Jasmiinintuoksun ostaisin heti varmuuden vuoksi mummullekin.

Ei siis liene ihme, että tuoksuvat Tigin hiustuotteet ovat löytäneet tiensä minunkin kaappeihini. Käyttämäni shampoo on mielettömän mansikkaiselle tuoksuva Super Star tai jotain siihen suuntaan. Tosin en pitänyt saman sarjan hoitosuihkeesta, sen tuoksu oli vähän liian äitelä ja esanssinen ja siksi kotiutinkin sen Nukarille satunnaiseen käyttöön.

En voi kuin kiittää onneani, etten ole niin herkkäihoinen, että hajusteet ihoani ärsyttäisivät. Tai vielä pahempaa, nenääni.

2 kommenttia:

inna kirjoitti...

Ootko Body Shopin ruusutuoksun jo testannu? http://www.thebodyshop.fi/tuotteet-tuoksut-moroccan_rose.shtml

Sirpale kirjoitti...

Muistaakseni kyllä tuotakin kokeilin viimeksi kun Bodyshopin liikkeessä kävin. On ainakin sen verran tutunnäköinen pullo, hajumuistikuvaa ei ole. Luultavasti siinäkin oli jotain "vikaa", koska en ostanut sitä.