torstaina, helmikuuta 18, 2010

Hippien maailmanvalloitus?

HS uutisoi eilen: Kasvisruokapäivä tulee Helsingin kouluihin. Tulevaisuudessa siis Helsingin kouluissa on kerran viikossa kasvisruokapäivä. Tarjolla ei ole lihaa eikä kalaa.
Annan neuvon. Älkää menkö lukemaan tuosta noussutta keskustelua tai paremminkin älämölöä. Aivan täysin älyttömiä ja järkeenkäymättömiä kommentteja.

Minusta tuo on hyvä idea. Tai ainakin se on hyvä idea niin kauan kuin kasvisruokapäiviä ei nähdä kätevänä keinona kiristää vielä vähän kouluruuan määrärahoja pienemmiksi.
Itse en ole kasvissyöjä, mutta en pelkää kasvisruokaa. Jos kasvisvaihtoehto kuulostaa paremmalta kuin lihavaihtoehto, otan ilman muuta kasvisruuan. Ravintoloissakin katson aina läpi kasvisruokien listan ilman että se on mielestäni mitenkään outoa. Kasvikset ja kasviksista tehty ruoka nyt vain kuuluu monipuoliseen ruokavalioon.

Kasvisruokapäivää vastustavissa kommenteissa valitetaan sitä, että moinen on kuulemma puuttumista yksilönvapauteen ja että vastavuoroisesti pitäisi olla sitten tarjolla "pelkkää liharuokaa"-päivä, niin ettei kasvisruokavaliota noudattavat oppilaat ja opettajat olisi kuulemma niin paljon paremmassa asemassa. Voi puh, sanon minä.
Ymmärrän kasvissyöjien pointin, vaikken itse olekaan samaa mieltä asiasta. Kuitenkaan minulla ei ole lihansyönnilleni mitään erityisempää ideologiaa. Uskon että aika harvan lihansyöjän kohdalla näin on, että heillä olisi jokin järkevästi perusteltu ideologia lihan syömiseen, se nyt vain on tapa ja tottumus, "näin on aina ennenkin tehty". Hippeyden vastustaminen ei kelpaa järkeväksi ideologiaksi.
Ymmärrän että kasvissyöjille on kohtuullisen tärkeätä, että tarjolla on kasvisruokaa ja hyvä että tarjotaan. Siitä saavat yleensä muutkin ottaa, jos niin haluavat. Mutta siihen en vain keksi mitään hyvää syytä, miksi lihansyöjille pitäisi olla tarjolla lihaa jatkuvasti ja joka päivä? Menevätkö lapset ja nuoret tai aikuisetkin jotenkin pilalle, jos jonain päivänä eivät saakaan lihaa? En usko.

Ja mitä tulee yksilönvapauteen, niin eikös koko hemmetin kouluruokailu rajoita sitä, kun ei saakaan sadan ruokalajin listalta valita juuri sitä, mitä sinä päivänä haluaa vaan on pakko syödä sitä hernaria tai olla ilman?

Niin, en siis kertakaikkiaan vain voi ymmärtää, että mistä kenkä oikeasti puristaa. Ehkä siitä, että vihreät tämän ajoivat läpi ja kaikkea vihreisiin liittyvää täytyy VHM:n (valkoisen heteromiehen) vastustaa ihan vain periaatteesta.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muistelen omaa kouluaikaani n. 15 vuotta sitten, jolloin oli aivan NORMAALIA, että silloin tällöin, ehkä n. kerran viikossa tai kahdessa, oli ruokana tarjolla puuroa tai pinaattilettuja. Nämähän ovat aivan lihattomia ruokia. Oliko tämä jotenkin edistyksellistä? Onko Helsingin kouluissa siis tarjottu tähän asti liharuokaa joka päivä? Ihmeellinen älämölö asiasta on noussut...

Toisaalta, yläasteella en saanut ottaa kasvisruokavaihtoehtoa, koska en ollut ilmoittanut, etten syö lainkaan lihaa. Tällöin kasvisruoka oli varattu vain ja ainoastaan kasvissyöjille, ei sekasyöjille.

-Rättis

Sirpale kirjoitti...

Niinhän se kyllä oli, että oli puuropäiviä (ei ehkä kerran viikossa mutta säännöllisesti kuitenkin) ja pinaattilettuja ja joskus muistan olleen jotain kasvisrisottoa tai mitäköhän se nyt oli. Ettei tässä nyt oikeasti olla keksimässä mitään uutta vaan tämmöiselläkin ruokavaliolla on aikuisiksi kasvettu.

Tuota kasvissyöntijuttua en muistakaan yläasteelta/lukiosta. Tosin en kyllä muista lainkaan, että tuolloin olisi ollut erityisesti jotain kasvisvaihtoehtoa tarjolla vaan että kaikille samaa... Mutta voipi olla, että siitä keskimmäisestä linjasta taisi saada yleisestikin näitä erikoisruokavaliojuttuja, kai sitten kasvisruokaakin.

Anonyymi kirjoitti...

Viiskytluvulla, kun olin kansakoulussa,niin piti olla voileivät ja maitopullo mukana jos halusi niitä kouluruuan kanssa syödä.Ruokavaihtoehtoja silloin oli:Hernekeittoa,lihakeittoa,ruis-
puuroa,kaurapuuroa ohrajauhopuuroa,
mannapuuroa,ruismarjapuuroa,maka-
roonivelliä.Puurojen päälle oli maito kaadettu valmiiksi.Keittopäivinä ei maitoa saanut ollenkaan jos ei ollut mukana omaa maitopulloa.Leipää ei ollut koskaan tarjolla.
Siis jos ei ollut omia eväitä,niin makaroonivellillä piti selvitä koko päivä.Koulumatkaa oli muutamalla luokkatoverilla 5-7 km ja koulukyytejä ei silloin ollut tarjolla,vaan kuljettiin jalan talvella ja syksyin ja keväin polkupyörällä jos sellaisen omisti.
Että näin entivanhaan.
-MUR-MUR-

Siilimys kirjoitti...

Itse vastustan ankarasti kasvisruokapäivän nimittämistä kasvisruokapäiväksi; koulut pilaavat kasvisruuan maineen samoin kuin aikanaan pilasivat kalaruuan.

Itse olen sekasyöjä, joka rakastaa kasviksia. Jos tietäisin, että koulussa tarjottaisiin laadukkaita falafeleja, hefua ja tofua ja kasoittain tuoreita vihanneksia, niin en lainkaan valittaisi. Mutta kun todennäköisesti "kasvisruoka" merkitsee kumitärkkelysperunoita ja valkoista viljahöttöä, joista on "terveyden nimissä" karsittu kaikki rasva. Jooei.