maanantaina, maaliskuuta 29, 2010

Maailma muuttuu, Eskoseni. Vai muuttuuko?

Olin viikonloppuna käymässä Nukarilla ja kirjahyllystä tarttui käsiin Mitä Missä Milloin 1991, joka kertoo tapahtumista aikavälillä 1.10.89-30.9.90. Siis varsin tasan 20 vuotta sitten. Oli ihan mielenkiintoista lukea Saksojen yhdistymisestä ja Neuvostoliiton kansallisuuskiistoista.
Uusien tai ainakin tuona aikana mediassa paljon käytettyjen sanojen listalta löytyivät sellaiset sanat kuin ammattikorkeakoulu, lambada, ekoterrorismi ja multimedia. Muita uusina esiteltyjä asioita olivat avaruuden pimeä aine, tietokoneen käyttö musiikissa, hajautettu tietojenkäsittely ja tietoverkot, sieltä tuli jo tuttuja termejä vastaan, kuten Ethernet ja TCP/IP. Niin ja myös HDTV mainittiin ainakin tekniikkana! Myös tietokoneviruksista oli oma artikkelinsa, tosin siinä oltiin eniten huolissaan diskettien mukana leviävistä viruksista. Käsi ylös, kuka on viime aikoina nähnyt disketin tai diskettiaseman.

Mutta useita artikkeleita lukiessa ja silmäillessä tuli mieleen, että oliko tämä nyt oikeasti kirjoitettu 2 vai 20 vuotta sitten. Kuten nyt esimerkiksi "Poliittinen vieraantuminen"-artikkeli. Oltiin kovasti huolissaan siitä, että viimeisimmissä kunnallisvaaleissa oli äänestysprosentti jäänyt alhaiseksi (en tosin muista, mikä se oli) ja että niin moni ihminen on kyselyiden mukaan sitä mieltä, ettei yksikään puolue oikein aja sellaisia asioita, jotka olisivat merkityksellisiä hänelle. Näin siis kirjoitettiin 20 vuotta sitten! Näin kirjoitetaan nykypäivänäkin! Mitä asialle on tehty?

Myös lasten kasvatusvastuusta oli oma artikkelinsa. Jo tuolloin, ennen kuin 90-luvun lama ehti kunnolla iskeä, pohdittiin varsinkin äitien jaksamista ja että miten töissä käyvä "virkaäiti" joutuu tekemään vielä toisen työpäivän kotona. Kotitöiden jakaantumisesta miesten ja naisten kesken oli esitelty myös taulukoita, jotka kertovat suunnilleen saman kuin mitä nykypäivänäkin: naisten niskaanhan ne aika pitkälti kaatuvat.

Itämerestäkin oli kirjoitettu. Raskasmetallit, myrkyt, rehevöityminen, kuulostaako yhtään tutulta? Muodista kertovasta artikkelista osui silmiin jo sana ekomuoti, kulttuuripuolelta bongasin sellaiset nimet kuin Madonna, Rolling Stones, Aki Kaurismäki ja Kati Outinen sekä Jussi Parviainen. Urheilussa sentään on vähän tapahtunut sukupolvenvaihdosta, jos tosin tuolloinkin Suomen ykköskouluratsastaja oli vuonna 1990 Matadorilla MM-hopeaa voittanut Kyra Kyrklund.

Mutta oikeasti! Noita samoja huolenaiheita käsiteltiin jo 20 vuotta sitten! Ihan kuin tässä ajassa ei olisi tapahtunut mitään edistystä mihinkään suuntaan. Masentavaa!

Ei kommentteja: