torstaina, huhtikuuta 08, 2010

Mystinen Teilinummi

Raalantien varressa, Nukarin Pirtiltä reilu satakunta metriä Nurmijärvelle päin on Teilinummen vedenottamo. Isä aina narisi siitä, että kun se on ihan väärässä paikassa, ei Teilinummi kuulemma siinä tien vieressä ollut, vaan jossain vähän kauempana. Ilmeisesti vedenottamosta itään päin, missä on nyt sorakuoppia.

Sekä isä että mummu kertoivat kumpikin, että Teilinummi on saanut nimensä siitä, että siellä on ollut vanha teilauspaikka. Mystisen asiasta tekee se, että internet ei tiedä mitään moisesta teilauspaikasta eikä sitä mainita puolella sanallakaan Nurmijärven pitäjän historiassa eikä Nukarin kyläkirjassa! Siis onko se vain tarinaa ja huuhaata? Mistä sitten moinen nimi on vedenottamolle tempaistu?

Haastattelin mummua hieman tuosta Teilinummesta ja hän kertoi erään kyläläisen kertoneen Teilinummesta löytyneen joskus luuranko tai ehkä useampiakin. Itse mummu ei ollut niitä koskaan nähnyt, tämä oli tapahtunut luullakseni joskus 1900-luvun ensimmäisellä tai toisella vuosikymmenellä, siis ennen kuin mummu oli muuttanut Nukarille (se vuosi oli 1932). Mutta jostain lähistöltä oli löydetty vielä pääkallo silloinkin kun mummu oli jo kylällä ja jos en väärin ymmärtänyt, hänkin olisi nähnyt sen. Ihan pelkkiä huhupuheita tämä siis ei liene.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa olla sen verran arka aihe Nurmijärven kunnan historiassa, ettei siitä ole muuta tietoa kuin muistikuvia. Kukaan ei ehkä ole uskaltanut tallentaa tietoa jälkipolville. Olen kuullut teilinummesta aiemminkin, tosin aivan eri lähteistä.
-M-

Sirpale kirjoitti...

Ymmärtäisin tuon, jos kyse olisi sisällissodan aikaisesta jutusta, mutta kun se on vanhempi... Saatkin antaa haastattelun joskus aiheesta :)