keskiviikkona, kesäkuuta 09, 2010

Uutissirpaleet

Minun piti tavata otsikko kahteen kertaan, kun siinä puhuttiin julkisesta joukkoitsemurhayrityksestä. Vasta koko jutun lukeminen selvensi, että kyse ei ole mistään pököpäisestä uskonlahkosta (tuolloin otsikossa ei mainittu Skepsistä). Naureskelin kyllä tempaukselle, sehän on suorastaan loistava idea. Silti en ole suuresti yllättynyt, että kellekään yliannostuksen ottaneelle ei käynyt kuinkaan. Kai homeopaatikoilta löytyy tähänkin selitys, kuten se, että eihän ne lääkkeet mitään auta, ellei niiden tehoon usko ja niin edelleen...

Björn Wahlroosia olen pitänyt tähän asti ainakin suurimmaksi osaksi tolkun miehenä, mutta toissa päivänä suomalaisessa mediassa julkaistu kommentti siitä, että köyhyyttä ja hajonneita perheitä ei pitäisi tukea sai kyllä aikaiseksi melkoisen kolhun kyseisen kaverin imagoon. Tosin ainakin tuo Hesarin artikkelin sanamuoto on vähän monitulkintainen, köyhyyden tukeminen on eri asia kuin köyhien tukeminen. Köyhyyttä ei saisi tukea, mutta köyhiä pitäisi tukea, jos tarkkoja ollaan. Muissa medioissa tuo onkin tulkittu suoraviivaisesti niin, että Wahlroosin mukaan köyhiä ei pitäisi tukea. Käsittääkseni alkuperäinen haastattelu on julkaistu Financial Timesissa enkä pääse sen artikkeleita lukemaan, joten en voi tarkistaa, mitä siinä lopulta on lukenut.
Mutta sanotaan vaikka näin, että on aika törkeätä hyökätä tuolla tapaa köyhien ja "rikkonaisten perheiden" kimppuun. Jos he eivät tarvitse tukea, niin ketkäs sitten? Ne joilla asiat ovat hyvin? No just. Ja mitä sitä paitsi tarkoitetaan "rikkonaisella" perheellä? Kaikkia niitä, jotka eivät ole naimisissa, joilla ei ole 2,7 lasta, farmariautoa, omakotitaloa ja kultaista noutajaa?
Kyseinen lausunto on kuitenkin nostanut jo jonkinasteista älämölöä ja ehkä hyvä niin, saadaan vähän heräteltyä tällaistakin keskustelua. Ehkäpä Wahlroos onkin niin kiero, että tämä oli hänen tarkoituksensakin?

Myös toimeentulotukiasiat ovat puhuttaneet, läheskään kaikki kunnat eivät pysty hoitamaan toimeentulotukiasioita säädetyssä ajassa, joka on viikko. Tampereellakin on ollut ongelmia. Mietin vain, että mikä mahtaa olla tällä hetkellä tilanne, onko sosiaalityöntekijöitä edelleen liian vähän? Viime kunnallisvaaleissa en muista esimerkiksi kenenkään ehdokkaan maininneen mitään sosiaalityöntekijöiden määrän lisäämisestä, vaikka se olisi luultavasti nopein keino saada käsittelyajat lyhenemään.
Vaikka ei minun käy pätkän vertaa kateeksi toimeentulotuen sosiaalityöntekijöitä. Olen ollut joinain kesinä toimeentulotuen asiakkaana jäätyäni ilman kesätöitä ja opintotukea ja sosiaalitoimistoissa on tullut nähtyä kaikenlaista. Siis ihan kaikenlaista. Karkeasti yleistettynä voisin sanoa, että kolmannes asiakkaista ei puhu suomea ja kolmannes ei ole selvin päin. Eteisauloissa on yleensä joku riski mieshenkilö paikan päällä, hihassa ei lue "Vartija", mutta epäilen silti hänen semmoisia hommia tekevän. Sosiaalityöntekijöiden huoneet ovat lukitussa käytävässä, jonne yksi asiakas kerrallaan päästetään. Luulen, että heillä on huoneissaan jonkinlaiset hälytysnapit jossain pöydän alla tms. Ja iso osa on näyttänyt suorastaan huojentuneilta, kun asiakkaaksi osuu suomalainen, selvä, siististi pukeutunut ihminen...

Mikä onkin hyvä aasinsilta seuraavaan aiheeseen, joka saa minun lämpimän kannatukseni: alkolukko vakiovarusteeksi kaikkiin autoihin. Se olisi hieno juttu, tosin käytännön toteutus minua hieman mietityttää. Onkohan noissa autokohtaisissa alkolukoissa vaihdettava suuosa? Ihan hygienian ja yleisen miellyttävyyden kannalta pitäisi olla, varsinkin jos autoa käyttää useampi kuin yksi ihminen. Ja useampiahan nyt käyttää ainakin satunnaisesti.
Sen asennuttaminen jo käytössä oleviin autoihin tietysti tulee maksamaan rahaa ja paha kyllä autonomistajien selkänahasta maksatetaan jo aika paljon muutakin. Minulla on myös epäilys, että peräkylien autonrassaajat saattavat pystyä kiertämään nämä alkolukot tai muuten rukkaamaan niitä, että niistä ei olisi apua niillä seuduilla, joissa kännissä autolla ajelu on melkeinpä yleistä ajanvietettä ja syrjäisen sijainnin takia melko lailla poliisien ulottumattomissa. Tai sitten pannaan selvä kaveri puhaltamaan toisen puolesta. Tai pystyisiköhän alkolukkoa huijaamaan niin yksinkertaisella konstilla kuin jollain ilmalla täytetyllä muovipussilla tai muulla "palkeella"?
Oikeastaan tarkemmin ajatellen taidankin suhtautua kovin skeptisesti koko ideaan, vaikka se periaatteessa hyvä onkin. Itsellenihän alkoholi ei ole autojen kanssa ongelma, väsymys ja migreeni(lääkitys) sen sijaan ovat.

Ei kommentteja: