keskiviikkona, elokuuta 04, 2010

Kirja-leffa

Äärimmäisen harvoin kirjasta tehty elokuva on parempi kuin kirja itse. Tästä faktasta on vain muutamia poikkeuksia kun taas seikan vahvistavat niin monet kirja-leffa-parit. Aiemmin tässä blogissa olen vaahdonnut Tuulen Viemää-elokuvasta ja siitä, miten se kirja on niiiin paljon parempi kuin leffa, joka oikeastaan on ihan surkea.
Poikkeuksia tähän ovat toistaiseksi olleet enimmäkseen Sormusten Herra-elokuvatrilogia. En koskaan jaksanut lukea Tolkienin kirjaa enempää kuin puoleen väliin ja senkin vähän väkisin, mutta elokuvien katselu ei ole ollut mitään pakkopullaa joten minusta ne leffat ovat kirjaa parempia.
Geishan muistelmat- kirja sekä -elokuva ovat molemmat hyviä, erilaisia mutta hyviä enkä osaa päättää, kumpi lopulta on parempi. Pidän kovasti molemmista. Tosin kirjasta on sanottava se, että suomenkielinen käännös (sain sen vihdoin hankittua itselleni) ei ole kovin kummoinen, en pidä siitä, mutta englanniksi se on loistava.
Harry Potterit olen kaikki lukenut läpi ja nähnyt kaikki toistaiseksi julkaistut elokuvatkin ja suhtaudun molempiin melko neutraalisti. Kirjat ovat ihan kivoja, en minä mikään fani ole. Leffat ovat myös aika kivoja, mutten minä niitäkään erityisesti fanita. Molemmissa on edelleen nelososa (Goblet of Fire) paras.

Mutta eilen tuli katsottua kyllä todellinen rimanalitus. DI oli saanut veljeltään lainaksi Arn Tempelriddaren-tupla-dvd-boksin ja katsoimme sen eilisiltana. Ensimmäisen osanhan me kävimme katsomassa leffateatterissa ja se oli minusta kohtuullisen hyvä. Kohtuullisen hyvä se oli eilenkin, kun katsoimme sen. Mutta se toinen osa! Aivan järkyttävän huono! Elokuvasta oli jätetty niin paljon tärkeitä asioita pois ja oikaistu niin paljon asioita, että siitä ei lopulta ollut jäljellä oikeastaan mitään kirjan varsinaisesta juonesta. Voi olla, että elokuva olisi ihan hyvä elokuva jos ei ole lukenut kirjoja etukäteen, mutta nyt minulla ja DI:llä meni suurin osa elokuvasta voihkimiseen ja päänpyörittelyyn.

Tehkää itsellenne palvelus: lukekaa kirjasarja, mutta unohtakaa elokuvat sen jälkeen.

Ei kommentteja: