perjantaina, elokuuta 27, 2010

Kirjatoukka

DI katsoo aina vähän kieroon kun minä tulen kirjastosta. Muut ihmiset kantavat kirjastosta romaaneja luettavaksi, minä kahlaan läpi tietokirjoja ja se on kuulemma outoa. Ei minusta. En oikein osaa etsiä romaaneja luettavaksi, romaaneja on niin miljoonia enkä tunne kuin vain satunnaisia kirjailijoita, joten voisin ihan yhtä hyvin napata summamutikassa hyllystä jonkin kirjan ja toivoa, että se on hyvä. Harvoin käy niin hyvä tuuri. Niinpä tyydyn usein lukemaan niitä hyviksi havaittuja kirjoja uudestaan ja uudestaan.

Tietokirjoissa ei ole tätä ongelmaa. Ne on jaoteltu hyllyihin aihepiireittäin ja monesta näkee jo pelkästä sisällysluettelosta mitä se pitää sisällään. Ja voi, kiinnostavia aiheita on vaikka miten paljon! Historia, aivan erityisesti historia. Puutarha. Hevoset ja eläintiede yleensä. Fysiikka ja kosmologia. Ruokakulttuuri.
Tällä hetkellä lukemisen alla on David Nicollen "The Normans", ohut kirjanen, jonka lukeminen kuitenkin on aika hidasta. En oikein osaa eritellä, mikä siitä niin hankalan tekee.
Sitä ennen luin Jonathan Clementsin "A Brief History on the Vikings", joka on aivan loistava kirja. Olen lukenut viikingeistä muutaman kirjan aiemminkin, mutta tämä on ollut ylivoimaisesti paras. Sen kirjan innoittamana kaivoin kirjahyllystäni luettavaksi Utrion romaanit Vaskilintu ja Tuulihaukka, joista sitten päädyin tuohon The Normans-kirjaan.

Normannien lisäksi luen nyt myös yleistietokirjaa "Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat", jota tosin en lue kannesta kanteen vaan vain ne kohdat, jotka ovat kiinnostavia. Esimerkiksi käärmeet saavat minun puolestani olla. Lukemattomien kirjojen pinossa odottavat Hawkingin Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa ja Al-Khalilin Mustia aukkoja, madonreikiä ja aikakoneita, jotka olen molemmat lukenut joskus jo aiemmin, mutta ajattelin palata niihin uudemman kerran. Lisäksi on yksiruusukirja, jonka voisi ottaa selailtavaksi vaikka heti ja yksi Venäjän ruokakulttuurista kertova kirja.

Ei kommentteja: