tiistaina, elokuuta 10, 2010

Parvekesalaatit

Tänä vuonna en saanut keväällä kylvettyä parvekelaatikoihin mitään ihmeellistä. Itse asiassa meni aika myöhään ennen kuin sain hankittua edes multapusseja niitä varten. Niinpä päätimme DI:n kanssa mennä siitä mistä aita on matalin ja kaataa sittenkin aita mukanamme: istutimme parvekelaatikkoon ruukkusalaatteja, joita olimme ostaneet kaupasta ja käyttäneet. Niinpä parvekelaatikossamme on tänä vuonna kasvanut villirukolaa, romayne-salaattia, jääsalaattia ja jotain punertavalehtistä tammenlehväsalaatin näköistä, en muista enää mitä se oli.

Alkukesästä salaattisatoa saatiin vallan mukavasti, mutta ajan mittaan kaikki muuttuivat melko kitkeriksi maultaan. Rukolan kukkimista ei voinut estää. Kukkiminen kuulemma pilaa salaatin maun ja yritinkin aluksi nyppiä kukannuppuja pois, mutta luovutin kun totesin, että niitä tulee jatkuvasti ja niin salavihkaa etten edes huomaa. Niin rukola sai kukkia. Siinä on kauniit, kirkkaankeltaiset kukat, jotka tuoksuvat hyvälle. Tulee aika paljon rypsi mieleen ja kaalinsukuinenhan rukola on, siinä missä rypsikin. Leikkasin nyt rupsahtaneet kukkavarret pois, vaikka kyllä ajattelin että olisikohan niistä saanut kerättyä itämiskelpoisia siemeniä jossain vaiheessa...

Nyt myös romayne-salaatti yrittää nähtävästi tehdä jotain kukkavarren tynkää. Se pääsi kuivahtamaan pahasti helteiden aikaan ja kaikki sen lehdet lakastuivat, mutta niin vain niiden seasta tunkee nyt jotain kukkavarren tapaista. Annan senkin kukkia rauhassa, katsotaan minkänäköinen kukka sillä on.
Kuivumisesta puheenollen, meillä ei tuo kastelu ole aina ollut niin juuri tarkkaa ja salaatit ovat joskus päässeet kuivumaan ihan perusteellisesti. Villirukolasta ei saa henkeä pois millään tai ei ainakaan kastelematta jättämisellä. Se punertavalehtinen salaatti on sitkeähenkinen myös, se näyttää joskus ihan lyytistyneeltä, mutta piristyy mistä tahansa kuolemantilasta kun saa taas vähän vettä. Jääsalaatit pysyvät hyvin terhakkaita kuivuudesta huolimatta. Pahiten lehtiään on lakastuttanut se romayne-salaatti.

Ei kommentteja: