torstaina, tammikuuta 27, 2011

Sus... ei kun siis ilves siunatkoon

Poikkesinpa tuossa iltalenkilläni naapurissa ja kyllä taas kannatti. Kaiken muun lisäksi tuli puhetta metsästyksestä (ei kannata haaveilla kovin nopeasti seuran jäsenyydestä, seuraava yleiskokous, jossa uudet jäsenet päätetään on ensi tammikuussa) ja siitä, että juuri viikko sitten oli peräti kolme ilvestä tassutellut meidänkin pihan poikki. Harmi etten ollut nähnyt jälkiä missään vaiheessa, vaikka yleensä aamuisin pihasta lähtiessäni laskenkin jäniksen- ja muut jäljet ajovaloissa, jos yöllä on satanut uutta lunta.

No, eipähän se ole uutinen, on noita ilveksiä täällä pyörinyt jo jonkin vuoden ja kiitos hyvän metsäpeura- ja jäniskannan (supikin kuulemma kelpaa ilvekselle saaliiksi silloin kun liikkuvat) ilveskanta koko Nurmijärven alueella on vahvistunut. Sittenpä naapurin isäntä kaivoi tietokoneensa näytölle kuvan: ilves verkkoloukussa. No kappas, missäs tämä on loukutettu, kun päivämäärä näyttää olevan eiliseltä? No tuossa meidän mäessä! Alle kilometrin päässä kotiovestani. Tieteen hyväksi oli loukku sinne viritetty ja saaliiksi oli joutunut 3-vuotias, 14-kiloinen uros, jos nyt oikein muistan tuon sukupuolen. Kissa oli saanut pannan kaulaansa samalla kertaa ja jatkaa nyt eloaan seurattuna.
Harmi kyllä, missään netissä ei taida olla minkäänlaista mahdollisuutta seurata kyseisen ilveksen elelyä ja oleskelua edes jälkikäteen. Muistan vain joskus kuulleeni sellaisesta palvelusta, että jonkin pannoitetun eläimen GPS-tiedot päivitettiin nettiin jonkinlaisella viiveellä. Olisi ollut hauska seurata ilveksen liikkeitä.

Mitäkö minä noista ilveksistä nyt näin vauhkoan? Eiväthän ne ole edes vaarallisia ihmisille? Eivät niin enkä minä suinkaan ilvestä pelkää, en minä sillä. Mutta se vain tuntuu niin uskomattomalta että ilveksiä! Täällä! Parikymmentä vuotta sitten, kun minäkin ala-astetta kävin ja biologian tunneilla suurpedoista puhuttiin, kerrottiin että ilves on hyvin, hyvin harvinainen ja niin se silloin olikin. Ja nyt niitä sitten pyörii pihassa laumoittain. Minä en ole lainkaan pahoillani tästä käänteestä.

Mutta pitäisiköhän ihan vakavasti harkita riistakameran virittämistä tuohon pihalle?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kur kur sinne sitten vaan! :D

-Rättis

Anonyymi kirjoitti...

Kurr..nauu..:) On muuten nätti katti.
-M-