perjantaina, helmikuuta 11, 2011

Iso N, WP7 ja mitä mieltä mitä olen kaikesta

Tänään oli Suomen (ja vähän muunkin maailman) mobiiliväellä jännä hetki: Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop piti tiedotustilaisuuden Nokian uudesta strategiasta. Huhuja sinkoili varmuuden vuoksi jo viikkoja etukäteen esimerkiksi siitä, ketkä lähtevät johtokunnasta ja ketkä jäävät,mihin pääkonttori siirretään, vaihtaako Nokia puhelimiensa käyttöjärjestelmää ja jos vaihtaa, mihin vaihtaa ja ylipäänsä kaikkea mahdollista. Julkisuuteen vuoti myös väitetty Elopin blogiteksti palavasta platformista, jonka katsottiin olevan joko pelottavaa tai lupaavaa tekstiä riippuen siitä katsoiko sitä työntekijän vai osakkeenomistajan näkökulmasta.

Tänään sitten pätkähti ilmoille odotettu totuus: Nokian älypuhelimiin tulee jatkossa Windows Phone 7, Symbian jätetään toistaiseksi vielä jossain määrin pyörimään ja Meego myös, mutta jälkimmäisestä tehdään entistä enemmän open source - käyttöjärjestelmä. Johtokunnasta lähti lopulta vain Meego-pomo, organisaatiomuutoksia on tulossa sekä rajuja irtisanomisia. Qt:n kohtalosta ei kukaan taida tietää mitään varmaa.

Minua harmittaa kuten ainakin pientä nörttiä, jolta on just viety uusi lelu melkein kädestä. Meego, huolimatta siitä että se on jo reilusti myöhässä, olisi lupaava ja kiinnostava alusta mobiililaitteille. Nyt on tiedossa ainoastaan se, että Nokia aikoo tämän vuoden puolella shipata jonkin Meego-laitteen, mutta se saattaa pahimmassa tapauksessa jäädä viimeiseksi. Vähän on sellainen tuntu, että Meego jätetään "katsotaan miten sen käy"-alustaksi ja se joko hukkuu, pysyy suunnilleen pinnalla räpiköiden ainakin vähän aikaa tai ehkä lähtee lentoon. Viimeisessä vaihtoehdossa on se vaara, että se ammutaan alas. Jos näyttää siltä, että Meego-koodarit alkavat vaikka ihan kettuunnuksissaan tehdä liian hyvännäköistä softaa ja puhelinta samalla kun WP7-puhelimet ovat firman pääfokus, voi käydäkin niin että se Meego torpataan kokonaan.

Muutenkin olen hieman pettynyt. Android on uutta ja hienoa (ihan oikeasti, DI:llä on Android-puhelin, joka on kiva vehje siitä huolimatta että vihaan sen kosketusnäyttöä) ja iPhonekin on olevinaan hip and cool, Meegostakin ollaan jo vaikka mitä lupaavaa kuultu, mutta että Windows Phone? Öööh... Onko kukaan oikeasti nähnyt sellaista? Ja ketä kiinnostaa? Windowsin kanssa saa taistella jonyt ihan tarpeeksi tietokoneidensa kanssa, pitääkö sitä samaa sotaa jatkaa puhelimissakin?

Rajuja irtisanomisia on lupailtu myös, niiden povataan koskevan eniten Oulua, Tamperetta ja pääkaupunkiseutua ja erityisesti Symbian-porukkaa. Eikä se rajoitu pelkästään Nokiaan, Suomessa on lukemattomia isoja ja pienempiä firmoja, jotka tekevät Nokialle alihankintaa ja näistä kiristetään taatusti myös. Nokia ei siis ole ainoa joka irtisanoo. On suorastaan pelottavaa, miten paljon Suomen it-alasta on oikeasti Nokia-riippuvaista. Sitten kun käy näin kuten nyt tulee käymään eli Nokia pienentää rajusti, ollaan korvia myöten keltaisessa nesteessä. Hallitus vannoo kovasti että jotain on tehtävä, mutta jääkö lupaukset pelkiksi vaalimainoksiksi, jää nähtäväksi. Pahaa pelkään ja toisaalta sopiihan nykyisen hallituksen lupailla ihan mitä vain kun vaihto on kuitenkin edessä varsin pian.

Ei naurata, ei.

Ei kommentteja: