sunnuntaina, huhtikuuta 10, 2011

Moottoritie on kuuma

Perjantai-iltapäivänä lähdin taas huristelemaan Vantaankoskelta suoraan Tampereelle. Moottoritielle oli saatu jo kesänopeusrajoitukset. Jee, ajattelin ja olisin painanut tallan pohjaan ellen olisi rampista päätynyt rekan perään ja vasemmalla kaistalla oli jatkuva jono. Ja muistin taas, että pahimmillaan moottoritiellä ajaminen on hermoja raastavaa.

Kun on talvisin satasen nopeusrajoitus ja oletetaan että varsinkin näin keväällä ei keli ole mikään ihan hirveä, liikenne sujuu moottoritiellä kaikin puolin sutjakkaasti vaikka porukkaa olisi liikkeellä runsaamminkin. Kuten nyt vaikka perjantai-iltapäivänä. Rekat ajavat yhdeksääkymppiä, pikavuorobussit ja jotkut muut satasta ja kevyempi liikenne usein sitä sataakymmentä. Jos joku tällainen satasen ajelija, kuten vaikkapa bussi lähtee ohittamaan rekkaa, ei se ole katastrofi eikä aiheuta mitään ihmeempiä ryysiksiä. Kaikki on oikein hienosti.

Sitten tulee kesärajoitukset ja jengi ajaa sen 120 plus prosentit eli matkanopeus on hyvinkin 130km/h ja kaikille sekään ei riitä. Kuitenkin ne rekat ajavat edelleen sitä yhdeksääkymppiään ja bussit satasta. No, bussi haluavat edelleen ohitse siitä rekasta ja lähtevätkin vasemmalle kaistalle. Koska vasemman kaistan keskinopeus hipoo sitä sataakolmeakymppiä, aiheuttaa bussi vasemmalla kaistalla hidastusta, jarruvaloja ja ainakin minulle hiljaisia rukouksia siitä, että kukaan kokovartaloidiootti ei survo autoaan puolta metriä Fusionin takaluukkuun vaikka nyt körötän siinä vasemmalla kaistalla satasta jonon jatkona.
Ei siinä muuten tosiaan mitään, ymmärränhän minä toki että matkaa niiden bussienkin on tehtävä, mutta kun muuhun liikenteeseen ei aina ole niin luottamista. Peräänajo ei kuulu toivelistalleni, ei niin että itse turauttaisin kanssa-autoilijan ahteriin saati että Fusionin persiiseen joku tekisi lähempää tuttavuutta.

Joo, perjantaina varsinkin Hämeenlinnan eteläpuolella oli kovasti autoja liikkeellä ja edellämainitun kaltaisia tilanteita syntyi vähän turhan usein, jos minulta kysytään. Onneksi sain pitkän matkaa "vetoapua" yhdeltä Audi A3:lta, joka ajoi suunnilleen samaa tahtia kuin minäkin ja sen perässä oli helppo ennakoida liikennettä jo vähän kauempaakin. Harmi kyllä, tämä poistui jo Tiiriön rampista pois.

Ei kommentteja: