keskiviikkona, huhtikuuta 13, 2011

Puutarhapuheita

Kevät on sitten virallisesti tullut Nukarillekin. Vielä perjantaina, kun töihin lähdin, oli ajotiellä sohjoa ja lunta. Sunnuntaina, kun tulin Tampereelta takaisin, oli sulaa ja pääosin jo kuivaakin. Lumi on vajunut siihen malliin, että kompostorille pääsee ilman lumilapiota ja omenapuiden leikkaustakin voisi jo ihan vakavasti suunnitella.

Maanantain ohjelmaan kuuluikin talvella täyteen tulleen ja umpeen jäätyneen kompostorin herättely. Ilmeisesti boksi ei ollut ihan niin jäässä ja kuollut kuin minä kuvittelin, koska tavara siellä oli vajunut hieman alaspäin siitä, mitä se vuodenvaihteessa oli. Lämpötilamittari kyllä näytti nollaa ja kippasinkin netin ohjeiden mukaan sinne limsapullollisen lämmintä vettä, kuiviketta ja vähän herätettä. Sen lisäksi möyhentelin sitä, koska se tosiaan ei tuntunut olevan jäässä. Katsotaan, mitä lämpötilalle on tapahtunut.

Mietiskelin tuossa viikonloppuna, että mahtaisikohan hamstereille käytetty puru (eli noin 4*4*1mm haapahake) kelvata kompostin kuivikkeeksi. Sahanpurua käytetään kuivikkeena myös, mutta sen sanotaan olevan vähän huonoa, koska se tiivistyy helposti. Mörtti olisi rakenteeltaan vähän toisenlaista ja siinä olisi se plussapuoli, että sitä ei tarvitsisi erikseen ostaa, kun hamsulle kuitenkin jo tuota omaa purua ostetaan. Se huono puoli siinä kyllä on, että hamsteri ja purut ovat Tampereella ja komposti Nurmijärvellä, mutta tuleehan tässä muutenkin sitä väliä kuljettua.

Omenapuiden leikkausta ollaan naapurin kanssa suunniteltu jo jonkin aikaa. Ensin esteenä olivat lumikinokset, nyt sitten näyttää vähän siltä, että loppuu viikonloput kesken. Ensi viikonloppuna on vaalit ja Tampereella MeeGo Summit, sitten onkin jo pääsiäinen, sitten vappu ja sitten liian myöhäistä, luulen. Ehkä jonain arki-iltana täytyy alkaa hommiin, kun valoisaa riittää kuitenkin pitkään.

Luumupuusta kävin muodon vuoksi muutaman oksan napsimassa jo pois. En voi väittää olevani mikään hedelmäpuiden leikkauksen asiantuntija, kirjoista olen jotain tietysti lukenut ja kuvia katsellut, mutta olkoon tuo luumupuu vähän sellainen kokeilukappale. Koska sitä kuitenkin leikataan varovaisemmin kuin omenapuita, en usko että muutaman oksan leikkaamisella mitään suoranaista vahinkoa tulee.

Samalla tuli sitten haettua pajunkissojakin pääsiäistä varten. Suureksi ilokseni meidän pihaan on kasvanut pieni pajupuska, jossa tänä vuonna kissoja jo oli. Pajunkissat säilyvät pitkän aikaa maljakossa, jos niille ei anna vettä lainkaan. Tällä vältetään myös kissojen kukinta ja sen aiheuttamat mahdolliset sotkut. Pääsiäinen kun on tänä vuonna niin myöhään, niin parhaassa tapauksessa pajut ehtivät jo hiirenkorvalle ennen pääsiäistä, niin piti hakea kissat jo nyt.

Ei kommentteja: