lauantaina, heinäkuuta 23, 2011

Matematiikasta

Jostain hieman vaikeasti käsitettävästä syystä kaupungilla käviessäni pulpahti mieleen lukioajat ja matematiikka. Suoritin ja kirjoitin lukiossa pitkän matematiikan, mutta rehellisyyden nimissä se ei sujunut ihan maailman parhaiten. Kurssien numerot vaihtelivat 5:n ja 9:n välissä. Tähän väliin on myös todettava, että ehkä meidän koulun pitkän matikan opettaja ei välttämättä ollut paras mahdollinen...
Abivuonna löysin jostain esitteen Helsingissä pidettävästä matikan preppauskurssista ja se kuulosti erittäin hyvältä idealta. Se pidettiin muistaakseni Ressun lukion tiloissa, viitenä tai kuutena viikonloppuna kerran kuussa eli ensimmäinen kerta oli joskus syksyllä, viimeinen helmikuussa ennen kirjoituksia.

Viisi viikonloppua ei kuulosta kovin paljolta, vaikka päivät olivatkin aika pitkiä, lauantaina ehkä yhdeksästä neljään, sunnuntai oli lyhyempi. Välissä oli muutama lyhyt tauko ja pidempi lounastauko. Muistan ihmetelleeni kovasti sitä, että kolme ensimmäistä kertaa keskityttiin ihan vain muutaman ensimmäisen kurssin asioihin, perus-yhtälön ratkaisuun, trigonometriaan ja sen sellaiseen. Ajattelin ettemmehän me ehdi mitenkään käydä koko lukion oppimäärää läpi, jos niin suuri osa ajasta turhautuu perusjuttuihin.
Olisi pitänyt käsittää jo tuolloin paremmin. Matematiikasta ei tule mitään, jos ei ole varmuutta niissä perusasioissa eli yhtälöiden pyörittämisessä. Ja mistä sitä varmuutta saa ellei tekemällä ja opettelemalla? Kurssin pitäjän opetusmetodi oli muutenkin simppeli: laske, laske ja laske. Teimme paljon harjoituksia tunneilla ja kotiinkin jäi vielä tekemistä. Pari viimeistä kertaa sitten käytettiin hienouksien hiomiseen, kun perusteet olivat kunnossa.

Niinpä sitten sain pitkästä matikasta M:n, tietääkseni kolmanneksi parhailla pisteillä sinä keväänä meidän koulussa, mikä kertonee ehkä jotain lukion opetuksen tasosta, meitä kuitenkin kymmenkunta pitkän matikan kirjoittajaa oli ja ne kaksi parasta saivat molemmat L:t luultavasti melkein täysillä pisteillä, voisi ehkä sanoa että opetuksesta huolimatta.
Myöhemmin AMK:ssakin huomasi miten paljon apua oli siitä, että osasi ne perusasiat, siitä oli apua matematiikan kurssien lisäksi myös fysiikassa ja sähköteknillisillä kursseilla.

Ei kommentteja: