tiistaina, heinäkuuta 12, 2011

Muistilappu: pumpun varokytkin

Siinä pumppuhuoneen seinässä on sellainen kytkin, missä on musta ja punainen nappula. Jos musta on ylhäällä ja pumppu ei toimi, on varokytkin syystä tai toisesta paukauttanut virrat pois päältä. Paina se alas, niin jo toimii taas.

Tulin tänään kotiin töistä ja mummun kanssa siinä vaihdettiin pari sanaa ennen kuin mummu kömpi yöpuulle. Kertoi että päivällä oli tunnin verran sähköt poikki. Ukkostanut kuulemma ei ollut, oli vain tullut läpilyönti läheisessä muuntajassa. No, ei siinä mitään, sähkökatkot kuuluvat maaseudulla kesään. Ja talveen. Syksyynkin. Kevääseenkin joskus.
Menin sitten pesemään käteni ja ihmettelin kun on hanassa paineet aivan olemattomat ja pumppu ei käynnisty. Pumppuhuoneesta ei löytynyt karrelle kärähtänyttä pumppua, joten en osannut tehdä asialle mitään (en olisi osannut kärähtäneelle pumpullekaan mitään osannut tehdä, mutta vian syy olisi ollut aika selvä). Soittelin sitten naapuriin ja kysyin hyviä vinkkejä. Noo, naapuri on saman sähköpiuhan päässä eli sähköt olivat olleet poikki sieltäkin, mutta kyseessä ei ollut kuulemma ihan normaali sähkökatko.
Normaalistihan menee kaikki virta kerralla pois, nyt oli lähtenyt vain yksi vaihe. Kolmivaihetta käyttävä pumppu oli yrittänyt aikansa murista kahdella vaiheella, mutta sitten oli varokytkin puuttunut asiaan ja lyönyt virrat poikki kokonaan, ettei tule mitään vahinkoja. Enpä ollut tällaisestakaan varokytkimestä ollut tietoinen aiemmin, mutta kytkintä painaessani lähti pumppukin heti käyntiin, niin että se oli siinä.

Tämä se on omassa talossa asumisessa ehkä se huonoin puoli: jos jotain menee rikki tai jokin ei toimi, huoltoyhtiö ei löydy puhelinsoiton päästä vaan peilistä. Jos ei ole käryäkään siitä, mikä mahtaa olla vialla, otetaan puhelin kauniiseen käteen, soitellaan veli ja naapurit läpi ja toivotaan parasta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi on apujoukot "langan" päässä!

Onko muuten vettä kaivossa vielä??? Ainakin täällä on ollut suht`kuiva kesä ja kuulemma pohjaveden pinta alhaalla.Näin puhuttiin uutisissa muuan päivä.

On jotenkin vieraantuntuinen juttu se varokytkin, tai sitten on muistissa vikaa.
-MUR-MUR-