maanantaina, heinäkuuta 25, 2011

Rauta-aika

Saimme vähän yllättäen liput viime perjantaiksi Pyynikin kesäteatterissa esitettyyn Rauta-aikaan. En ole lukenut Haavikon kirjaa enkä nähnyt sitä tv-sarjaa, joten en tiennyt lainkaan mitä odottaa.

Mutta suosittelen, lämpimästi. Kalevalan teemat ja hahmot sopivat loistavasti nykypäiväänkin, kuka tahansa tunnistaa Ilmarisen, miehen niin naisenkipeän että takoo sammonkin suit sain, kun tarjolla on nainen tai Kullervon, jonka elämä on alusta asti mennyt joko oikeasti tai kuvitteelisesti niin pieleen, ettei siitä pääse kuin tappamalla ensin muut ja sitten itsensä. Ironista kyllä, juuri samana iltana tapahtui Norjassa tämä joukkomurha, tosin sen tekijähän oli kaukana naisettomasta luuserista, mihin muottiin häntä Aamulehti yritti työntää ja siten kasata syyn tästäkin teosta naisten niskoille. Mutta siitä joskus myöhemmin. Ehkä.

Näytelmä meni eteenpäin kuin juna, siinä ei vitseille jääty naureskelemaan. Se oli paikoin hullun hauska, paikoin koskettava. En osaa analysoida sitä muuten kuin sanomalla, että pidin siitä ja se herätti ajatuksia, jotka ikävä kyllä hautautuivat vähän liiaksi tämän Norja-kohun alle.
Suosikkini oli kuitenkin Anneli Saulin esittämä Louhi pohjan akka: "Tosi herkut ovat raakoja: osterit, lohi ja valta!"

Ei kommentteja: