maanantaina, heinäkuuta 18, 2011

Ruuat ja niiden nimet

Julkisuudessa on pitkän aikaa pyörinyt erilaisia juttuja siitä, miten elintarvikkeiden nimet hämäävät. Lihapullassa on pääasiassa kanannahkaa, päärynämehu ei ole päärynää nähnytkään vaan se on lähinnä sokeria ja keinotekoisia aromeja, mansikkapiirakassa on punaiseksi värjättyä omenaa ja mansikka-aromeja, Chevre-tuorejuustossa on 1,2% vuohenjuustojauhetta, perinteisessä isoäidin pullapitkossa on 12 erilaista E-koodia, savustettuina myytävät tuotteet eivät ole savua nähneetkään, savuaromipullon vain ja niin edelleen ja niin edelleen ja niin edelleen. Listaa voisi jatkaa varmaan loputtomiin.

No mitä tekee EU? No se vaati vuonna 2005 Valion vaihtamaan Voimariinin nimen joksikin toiseksi, koska voi-nimitystä ei saa käyttää tuotteessa, jossa ei ole voita ja vain voita eli on jotain muutakin kuin maitoperäistä rasvaa (lähde). Voimariinista tuli Oivariini. Samoin kävi Voileville, jota nykyisin myydään KevytLevinä (lähde).
Miksi ihmeessä samanlainen ajattelu ja samanlaiset vaatimukset eivät ole levinneet muihinkin tuotteisiin? Lihapulliin vain lihaa, muuten niitä saa myydä ainoastaan nimellä "lihapullankaltainen valmiste". Perinteinen-sanaa saisi käyttää vain niissä tuotteissa, joiden valmistusprosessin ja raaka-aineiden perinteellisyys voitaisiin aukottomasti todistaa. E-koodi-päärynämehusta voisi tulla "keinotekoisesti päärynänmakuinen juomavalmiste".

Ei, tätä ei ole tällä kertaa tarkoitettu ironiaksi eikä sarkasmiksi. Ihan oikeasti kysyn, että miksi Voimariinia ei saa myydä Voimariinina, mutta 25% lihaa sisältävää mössöä saa myydä kinkkuna? Mikä on se ratkaiseva ero? En minä halua, että ruokaa ostaessani joudun syynäämään jokaikisen tuoteselosteen läpi tietääkseni mitä ylipäänsä syön. Koska en itse hallitse ruuanlaittoa enkä yleensä viitsikään, saati että ehtisin/jaksaisin juosta pitkin Uuttamaata lähi- ja/tai luomuruuan perässä, tyydyn yleensä syödessäni sulkemaan silmät ja ajattelemaan että kuollaan sitä kuitenkin, ennemmin tai myöhemmin.

1 kommentti:

Susanna kirjoitti...

Jepjep, samoja olen pohtinut. Huvittavin tähän mennessä on päärynäsiideri mikä on tehty omenamehusta...