perjantaina, lokakuuta 21, 2011

Raha vs. luonto

Meidän taloyhtiössä nähtiin ihan vaivaa, että vaihdettiin kaikkien asuntojen suihkusuuttimet uusiin vettäsäästäviin malleihin. Katsos kun pitää olla ekologinen ja säästää vettä. Pattereitakin on käyty säätämässä ja laittamassa parikin kertaa. On niin paljon ympäristöystävällisempää kun patterit eivät huuda punaisina heti kun ulkolämpötila laskee alle 15 asteen.

Meiltä hajosi jääkaappi alkuviikosta. Kompressori entinen, ei lähdetty korjaamaan, joten uusi kaappi saapui tänään. Se kuuluu taloyhtiön vastuisiin, joten meidän ei tarvinnut kuin katsoa vierestä, pakasteet veimme DI:n veljelle evakkoon jo etukäteen. Eikä pakasteitakaan paljon ollut. Uusi kaappi on ihan hieno, mutta yksi asia närästää.
Sen energiankulutusluokka on A.

No mutta sehän on hyvä, A-luokkaa. Luokathan alkavat jostain D:stä tai E:stä A:han ja A:ta parempia ovat vielä A+, A++ ja A+++. Käytännössä A-luokka on kuitenkin kaikkein huonoin. Menkää katsomaan minkä tahansa kodinkonekaupan sivuille ja yrittäkää etsiä jostain jääkaappi tai jää-pakastinkaappi, jonka energialuokka olisi huonompi kuin A. Saatte ihan kaivaa, yhden löysin, Gigantissa myydään yhtä laatikkojääkaappia, joka on B-luokkaa, mutta se oli ainoa poikkeus. Muut olivat järjestään A-luokkaa tai parempaa.

Mites nyt näin ympäristöstä piittaava taloyhtiö menee tällaisen jääkaapin hankkimaan? Mietitäänpä hetkinen. Vesi kuuluu asunnon hintaan, me emme siis maksa erillistä vesimaksua. Lämpö kuuluu asunnon hintaan, me emme maksa lämmöstäkään käytön mukaan.
Sähkön me kuitenkin maksamme itse, joten mitä sitä nyt suotta hankkimaan A-luokkaa vähemmän kuluttavaa? Eihän se rokota taloyhtiön kukkaroa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, nostakaa se kaappi varastoon ja ostakaa uusi vähemmän sähköä kuluttava kaappi tilalle, jonka sitten viette mukananne,jos/kun joskus muutatte muualle asumaan.Sitten vaan taloyhtiön hankkima kaappi tilalle uusille asukkaille. Jos ei ole rahasta kiinni, niin näin mä tekisin.
-MUR-MUR-