torstaina, joulukuuta 08, 2011

Kitinää öljystä

Olen tuijottanut Nukarilla käydessäni lämmitysöljysäiliöiden alaspäin vajuvaa pintaa puoliksi paniikissa, puoliksi hokien itselleni: "Kyllä se vielä tämän viikonlopun riittää". Paha vain että säiliöt ovat vieläkin sen verran hankalasti, että mittailu on haastavaa ja tulokset sitä epäluotettavampia, mitä vähemmän öljyä on. Niin että jos sinne eilen mahtui hieman yli 3500 litraa, olisi siellä ollut vielä muutama sata litra tähteellä.

Olen napissut erinnäisiä kertoja öljyn tilauksesta ja sen toimittamisen epätarkkuudesta. Minä, sen paremmin kuin siskonikaan emme ihan ymmärrä, että miksi ei ole mahdollista antaa tarkempaa tietoa etukäteen öljyn toimittamisajankohdasta ja miksi se soittaminen etukäteen on niin vaikeata. Hei pliis, me elämme 2010-lukua ja edelleen tilattu öljy toimitetaan periaatteella 3-5 päivää (lauantait saatetaan laskea mukaan tai olla laskematta, mutta lauantaisin voi tilata öljyä).

Tälläkin kertaa öljyn tilaus oli suunnilleen minuuttipeliä, se tilattiin torstai-iltana viime viikolla, koska siskolla on ollut tämä viikko lomaa ja hän on voinut päivystää paikan päällä. Aina sitä soveliasta lomaviikkoa ei kuitenkaan tarjolla ja toisaalta lomallakin olisi kiva tehdä jotain muuta kuin päivystää kotosalla useampi päivä öljyä odottamassa.

Öljy-yhtiöillehän tämä ei ole ongelma lainkaan. He sanovat kirkkain silmin että kyllä sitä öljyä voidaan tuoda vaikkei kukaan olisi kotona, säiliöt kun eivät ole meillä ainakaan lukkojen takana. Ja joo, ei sitä öljypoltinta tarvitse sammuttaa täytön ajaksi, eijei. Tuo öljypolttimen sammuttaminen on kyllä sellainen juttu, että ainoastaan öljy-yhtiöt väittävät, ettei sitä tarvitse sammuttaa. Kaikki muut, maallikot ja asiantuntevammat tahot sanovat että se ehdottomasti pitää sammuttaa tai että se on ainakin ihan hyvä että sammuttaa, varmuuden vuoksi. Joten, koska poltin on meidän ja mahdolliset fyysiset vahingot koituvat meidän kukkaron menoksi, se sammutetaan aina ennen säiliöiden täyttöä. Piste.
Lisäksi meillä on vielä sellainen pieni lisähaaste että säiliörakennuksen seinässä on kyllä täyttöputket, mutta isältä perinnöksi jääneen lapun mukaan putki vuotaa ja täyttö on tehtävä pistoolilla suoraan tankkeihin kansien kautta. Emme ole itse tietoisia, mikä vika täyttöputkissa on, mutta sen tiedän, ettei isää parane uhmata tällaisissa asioissa. Asiasta on kyllä lappunen säiliörakennuksessa, mutta ei silti huvita testata, miten käy jos kuljettaja ei jostain syystä huomaa sitä...

Tähän sitten yhdistetään vielä se seikka, että talo on pääosin tyhjänä ja vaikka siellä jompikumpi meistä asuisikin, töissähän me olisimme päivät. Iltatoimitus ei onnistu, yritetty on sitäkin. Lisäksi työpaikatkin ovat sen verran kaukana, että paikan päälle ei pääse, jos soitetaan 10 minuuttia ennen kuin auto ajaa pihaan. Jos siis soitetaan lainkaan, niinkin on käynyt.

Myönnän että olemme siskon kanssa kumpikin vain pieniä insinöörejä, joilla ei ole mitään käsitystä kuljetusalasta tahi öljystä, mutta miten sanoinkuvaamattoman vaikeata olisi tehdä palvelu, johon voisi soittaa ja sanoa: "Hei, haluaisin X määrän öljyä osoitteeseen Y kolmen viikon kuluttua torstaina, pystyn näet silloin pitämään vapaapäivän töistä".
Okei, ehkä se on liikaa vaadittu, mutta meille riittäisi ihan hyvin sellainenkin vaihtoehto, että tilauksen yhteydessä kerrottaisiin, että öljy tulee reilun viikon päästä tiistaina aamupäivällä. Ja että se todellakin tulisi sitten silloin, jolloin voisi sanoa töissä hyvissä ajoin etukäteen, että olen poissa/etänä tuon tietyn tiistaiaamun.
Hätätilanteessa riittäisi ihan sekin, että soitettaisiin ihan oikeasti edellisenä päivänä.

Maalämpö kutsuu...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Se maalämpö on kyllä hyvä juttu,on jonkinlaista kokemusta, mutta se on vaan huisin kallis juttu, on kokemusta siitäkin.
-MUR-MUR-