keskiviikkona, joulukuuta 14, 2011

Sukunimi, tilan nimi ja miten niitä (maalla) käytetään

Historian hämärissä talot tunnettiin nimellä ja isäntäväki talon nimellä. Sittemmin sukunimi saattoi olla eri kuin talon nimi, joka pysyi, mutta sukunimi saattoi vaihtua. Nykyinen kaupunkilaissukupolvi ei tunnu tietävän enää mitään talonnimistä tai siitä, miten niitä voidaan käyttää melkein kuin sukunimiä epävirallisemmissa yhteyksissä.

Minulla on mm. kotona yksi tällainen.
DI on jäänyt näiden nimiasioiden kanssa ainakin kahteen otteeseen vähän ymmälleen ja vaatinut selitystä. Ensimmäinen kerta oli silloin muinoin, kun hän tuli ensimmäistä kertaa käymään täällä Nukarilla, meikäläisen lapsuudenkodissa. Tilan nimi on Annala*, joka on aivan eri kuin meidän sukunimemme. Isä sai aikoinaan syntymäpäivälahjaksi ison tienviitan, jossa lukee tilan nimi ja se on koreillut jo muutaman vuosikymmenen meidän tienristeyksessä osoittaen suunnan meidän pihaan. DI oli ihmetellyt ensimmäistä kertaa siitä tullessaan, että mikä tuo nyt muka on, minne häntä ollaan oikein viemässä. Selityksellä siitä sitten selvittiin.

Toinen kerta oli viime tammikuussa, kun oli paikkakunnan hirvipeijaiset. Meidän naapuritalo on Korpela* ja Pekka*-isäntä on ollut paikallisen metsästysseuran puheenjohtaja iät ja ajat. Perheen sukunimi ei kuitenkaan ole Korpela vaan Leppänen*. No, kyse on ehkä läheisimmästä ja tutuimmasta naapurista ja sukuakin vähän ovat, kun talon emäntä on isän serkku. Ja onhan DI nähnyt tuon naapurin isännän useasti ja tuntee ja tietää, kun sanotaan että Korpelan Pekka. Ja tiesi myös että on metsästysseuran pj.
Muutenkin kun näistä naapureista puhutaan, käytetään poikkeuksetta talon nimeä: "Korpelat kävivät", "Poikkesin Korpelassa", jopa meidän antamassa joulukortissa taitaa lukea "Korpela".
Peijaisissa sitten kuulutettiin, että väistyvä puheenjohtaja Pekka Leppänen pitää läksiäispuheen. Vieressäni istui elävä kysymysmerkki: jaa että kuka? No mut, mut... kyllähän sää ny tiärät Korpelan Pekan? Monta kertaa nähnytkin! Ai, eeii, ei niiden sukunimi Korpela ole, vaan Leppänen, Korpela on kato talonnimi. Niin joo, meillä nyt vaan käytetään sitä talonnimeä.

DI kysyi sitten myöhemmin, että mahdetaankohan minusta ja siskosta puhua sitten Annalan tyttöinä. Ei ainakaan naamaa päin sanota, mutta harvemminhan puhutaan kolmannessa persoonassa, jos toinen on vieressä kuuntelemassa. Ihan mahdollista, että sanotaan. Itse asiassa, eiköhän se liene varsin todennäköistäkin.

Vähän niinkuin vahingossa olen tässä itsekin alkanut käyttää tuota Annala-nimeä. Kun joku soittaa ja kysyy, että missä olen ja vastaan: "Kotona", ei varsinkaan tutut tiedä missä minä olen. Kas kun minulla on koti Tampereella ja koti Nukarilla. Tosin aika usein tulee sanottua kyllä, että olen Nukarilla, jälleen ne tutuimmat tietävät mistä on kyse. Mutta joskus on parempi käyttää spesifimpää termiä Annala, kun Nukari on vähän laaja käsite ja jos ihan tarkkoja ollaan, niin eihän tämä Nukarin kylää ole, vaan Raalaa.

* kaikki nimet ovat muutettuja yksilönsuojan ja anonymiteetin jonkinasteisen säilyttämisen vuoksi.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

No, mää jo ihmettelin, että ookko mennyt ihan sekasin! Mutta selvähän se.
-MUR-MUR-