torstaina, joulukuuta 15, 2011

Uneton maaseudulla

Kuten aiemmin kirjoitin, mummu on ollut jo jonkin aikaa terveyskeskuksessa ja talo tyhjillään, mitä nyt sisko tai minä siellä olemme ajoittain. Tänä syksynä onkin ollut ensimmäinen kerta ikinä, että olen nukkunut talossa aivan yksin. Todellakin, siellä on aina aikaisemmin ollut joku muu kotona. Lapsena oli yleensä molemmat vanhemmat, myöhemmin isä ja mummu tai sitten vain pelkästään mummu. Mutta nyt siis: yksin.

Kehuskelin tuossa keväällä, miten nukun kotona aivan äärettömän hyvin. Kaiketi siihen vaikuttaa hiljaisuus ja pimeys, jälkimmäinen varsinkin talvisaikaan. Hiljaista ja pimeätä siellä on edelleen, nyt siis vieläkin hiljaisempaa kun ei mummukaan ole paikalla. Mutta minä en saa unta.

Vanha talo pitää kaikenlaista möykkää, patterit napsahtelee, seinät narisee, varmaan hiiriäkin rapistelee. Ulkona tuuli paukuttaa peltikattoa ja ujeltaa ikkunanpielissä, tuulen mukana lentelee huoneeni ikkunaan kuivia neulasia hopeakuusista. Joskus saattaa joku eläinkin pitää ääntä. Nämä kaikki ovatn ihan niitä samoja ääniä mitä siellä on aina kuulunut. Aiemmin olen vain aina todennut jotain tyyliin: "Mummu se varmaan kolaa jotain" enkä edes lotkauttanut korvaanikaan.

Nyt hypin jatkuvasti pystyssä silmät suurina: "Mikä se oli? Kuka siellä on? Ajoiko joku pihaan?" "Ei kai vaan joku yritä murtautua tänne?". Korvatulppia luonnollisesti ei voi harkitakaan, koska sitten ei kuule, jos vaikka katto romahtaa niskaan. Ei sillä että moista vaaraa suuremmin olisi, mutta koskaanhan ei voi olla varma. Ja korvatulppienkin läpi kuuluu osa äänistä, joten niitä on sitten aina kaivamassa pois kuunnellakseen, että mitä kuului vai oliko se oman pään sisällä. Harkitsin jo melkein vakavissani viritteleväni jonkun radion puhekanavan hiljaiselle huoneeseeni, jos se blokkaisi pois enimmät rapinat.

Lohdullista kuitenkin, etten ole ainoa. Sisko kärsii ihan samasta tyhjän talon oireyhtymästä. Naurettavintahan asiassa on se, että sitten jos olemme molemmat paikalla, kumpikin vetää hyvillä mielin sikeitä niin ettei tiedettäisi vaikka vieressä tykillä ammuttaisiin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ookkos varma, ettei tontut tai joulupukki ole ikkunan takana? Muuten ei olisi eka kerta kun joulupukki ikkunan takana kurkkii!!!!
-MUR-MUR-

Leena kirjoitti...

Jep, sama vika. Samat natinat ja kolinat kuuluu kuin silloin kun mummu siellä kolisteli. Pistetään nykyiset kolinat sitten haamujen piikkiin...

Sirpale kirjoitti...

Mahdolliset tontut sekä joulupukki tulevat kokemaan saman kohtalon kuin viime vuonna, jolloin yrittivät tunkeutua Loviisan dunaan.