tiistaina, tammikuuta 03, 2012

Sähköistä

Mainitsin ohimennen, että Nukarilta oli sähköt poikki Tapanina, mutta kuitenkin alle pari tuntia ja senkin ajan olimme pois kotoa. Eilen naapurin kanssa jutellessa selvisi, että sähkökatko oli kestänyt vaivaiset puoli tuntia. Naapurista sen sijaan oli mennyt puhelinlinja, oli sen verran puutavaraa tullut langoille ja yhteys oli saatu vasta perjantaina toimimaan. Onneksi on kännykät. Ja meiltä ei ollut puhelinkaan katki, koska puut olivat kaatuneet linjoille vasta meidän "jälkeen".

Joo, ei voi muuta todeta kuin että sopivaan tuulirakoon kyllä osuttiin, näin mäkihyppytermein. Puolen tunnin katkos on aika siedettävä siihen nähden, että jotkut ovat olleet viikon ilman sähköjä ja että kilometrin päässä kotoa oli sähköt pois 14 tuntia. Olivat sattuneet toisen sähkölinjan varteen. Ei voi kuin lyödä tassut ristiin ja kiittää onneaan.

Mietin tässä juuri, että mitähän sitä itse tekisi, jos kohdalle osuisi pidempi sähkökatko. Minkäänlainen varautuminen on aika vähissä, jos ihan rehellisiä ollaan. Hyvään onneen on tietysti perusteltua luottaa, koska näiltä nurkilta ei ole ainakaan pariinkymmeneen vuoteen sähköt olleet pois muutamaa tuntia kauempaa kerrallaan. Mutta sopii koputtaa puuta.
No, on siellä aina taskulamppu sängyn vieressä. Varaparistoja siihen saattaa löytyä myös tai saatta olla löytymättä. Kynttilöitä on jossakin kaapinperillä, tulitikkuja on aina pesuhuoneessa.
Pakastinta ei suositella avattavaksi sähkökatkon aikana, koska se pitää kylmän sisällään ainakin vuorokauden availematta. Jääkaappiinkaan ei liene asiaa, tosin siellä on vähemmän selkeästi säilytettävää ja pilaantuvaa tavaraa. Kaikenlaista kuivatavaraa löytyy kaapeista kyllä, muttei välttämättä mitään helposti syötävää, säilykkeitä, näkkäriä tms.
Lämmitys voisi osoittautua pakkaskeleillä haastavaksi, koska vanha puuhella on ajat sitten siirretty muuhun käyttöön enkä uskaltaisi alkaa viritellä pesään valkeata. Takkaa ei ole käytetty kai ikinä tai ainakaan niin että minä muistaisin ja sama juttu sen kanssa: en uskaltaisi sytyttää sinne tulta. Saunan puukiuas voisi osoittautua parhaaksi ratkaisuksi tai itse asiassa ainoaksikin, tässä tapauksessa. Kiukaan päällä voisi ehkä jotain ruokaakin lämmittää, jos ei muuta niin folioon makkaraa ja kiville. Yöksi patja lauteille, unta palloon ja toivoo ettei putoa.
Vesi taas on huonompi homma, tosin jotain juotavaa yleensä löytyy jääkaapista. Vessankäyttö olisi haastavahkoa, mutta talvella voisi sulattaa ämpärissä lunta pöntön huuhteluun (se saunankiuas!) ja kesällä vettä yleensä on pihan altaassa. Tai sitten sitä ainakin saisi ämpäri-köysi-menetelmällä suoraan kaivosta.
Autossa pitäisi olla autolaturi kännykälle, mutta oliko siinä adapteria usb-lataukseen, en osaa sanoa. Voisi olla ihan asiaa sellainen.
Ehkä siitä selvittäisiin hengissä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yhden vempeleen voisit hankkia ja se on Trangia-retkikeitin, se toimii Sinolilla tai Marinolilla joita saa ostaa huoltoasemilta. Keittimiä myy ainakin Hong-Kong tavaratalot ja varmaan muutkin retkivarusteita myyvät liikkeet.Alustana täytyy käyttää palamatonta (esim. puuhella) materiaalia,koska se polttaa altakin päin. Tällä vehkeellä voit keittää ja paistaakin, siinä on pari kattilaa ja teflonpintainen paistinpannu. Joissakin paketissa kahvi/vesipannukin. Luulenpa, että siskollasi on retkikeitin.
-MUR-MUR-

Ps.Tulossa on taas uusia, suuria tuulia,kuuntelin eilen säätiedotuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulin juuri, että ensi yön myrsky on yhtä voimakas kuin Tapaninpäivänä ja siinä on lunta vielä mukana.
-MUR-MUR-