keskiviikkona, helmikuuta 22, 2012

Kuntauudistus

Kuntauudistusta ja pakkoliitoksia on nyt vouhkattu väsymiseen asti mediassa viikkotolkulla. Että Suomeen jäisi vain ehkä 70 kuntaa nykyisten muutaman sadan sijaan. Perusteet liitoksille ovat olemassa, monissa pikkukunnissa kuntalaisilta saadut verot eivät yksinkertaisesti riitä kattamaan edes peruspalveluja, koska kuntalaisia on vähän, iso osa on eläkeläisiä ja kunnalla riittää siis kuluja, mutta tuloja ei. Pitäisi olla yksinkertaista, selkeätä matematiikkaa.
Sitten on kuntia, joilla menee hyvin, on paljon nuoria, hyvätuloisiakin veronmaksajia, yrityksiä sun muuta. Pannaan tällaisia kuntia kimppaan, niin tuloerot tasaantuvat. Lisäksi jollain aikavälillä saadaan myös karsittua ylimääräistä, päällekkäistä byrokratiaa.

Mitkä seikat taas sitten ovat vastustajien argumentteja, en oikein tiedä. Nurkkakuntaisuus, muutosvastarinta, oman eläkeviran menettämisen pelko? En ole kuitenkaan kuullut yhtäkään järkevää ratkaisua pienten kuntien talousongelmiin, siis sellaista jossa ei olisi kuntaliitoksia eikä valtiolta ruinaamista. Minun pienillä insinöörinaivoilla onkin vaikeata keksiä mitään pätevää ratkaisua. Kuntauudistuskaan ei ehkä ole autuaaksi tekevä asia, mutta loogisesti ajatellen se helpottaisi ainakin vähän tilannetta.

Monet pelkäävät sitä, että ne vähätkin jäljellä olevat palvelut siirtyvät entistä kauemmas. No voi ei, tervetuloa vain maaseudun pikkukylien todellisuuteen. Nukarilta esimerkiksi ajettiin joskus vuoden 2005 tienoilla alas kylän neuvola ja joku kunnallisvaltuutettu kuittasi kyläläisten valitukset hartioiden kohautuksella sanoen jotain tyyliin, että jos maalla asuu, niin pitäisi olla tottunut siihen, että joka paikkaan on pitkä matka.
No joo, onhan se tietysti ikävää,jos palvelut karkaavat kauemmas ja yleensä joukkoliikenne ei kehity siihen malliin, että palveluiden luo pääsisi jotenkin järkevästi, joten epäilen kuntauudistuksen vain lisäävän yksityisautoilua. Autoilun ja polttoaineen verotusta kiristetään jatkuvasti, joten valtion budjetille se tekee hyvää (jos ei lasketa sitä että kansalaisten muu ostovoima pienenee, kun yhä suurempi osa menee autoon).

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näin se on, tätä samaa me pohditaan täällä Itä-Suomessa, että tuleeko meistä imatralaisia vai peräti lappeenrantalaisia,sen aika näyttää.
Tulee mitä tulee, niin luulen, että ruokakauppa, apteekki,kirjasto ja terveyskeskus pysyy täällä kuitenkin. Hallinto siirtyy jonnekin kauemmas,mutta sitä palvelua emme ole useinkaan tarvinneet.
-MUR-MUR-

Sirpale kirjoitti...

Niin joo, kuntauudistus olisi myös oivallinen paikka kehittää entisestään kuntien hallinnon sähköisiä palveluita, niin että olisi entistä vähemmän tarvetta lähteä sieltä syrjäkyliltä palauttamaan jotain tiettyä virallista lomaketta kunnanvirastoon.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä helsingissä kampin laidalla asuvina lähin kirjasto on kirjastoauto ja sekin käy kerran viikossa alkuiltapäivästä.

-blankaW-