maanantaina, helmikuuta 20, 2012

Kuppa, tippuri, hiv ja moni muu

Tämä ei sitten ole enää jatkoa minun sairaskertomukseeni. Osuipahan vain silmiin artikkeli Hesarista, jossa kerrottiin, että kuppa ja tippuri ovat yleistyneet Suomessa. Ensinmainittua tulee yleensä Venäjältä, jälkimmäistä Thaimaasta. Luultavasti molemmista maista saadaan myös hiv:tä kotoperäisten tartuntojen lisäksi.

Jätän nyt jokaisen lukijan pohdittavaksi ihan keskenään, että ketkä niitä tartuntoja tuo ja mistä niitä saadaan ja keskityn ihan vain taivastelemaan sitä, että miksi hitossa ei tajuta käyttää kondomia? Tai no joo, kyllähän minä tiedän, se kiristää, puristaa, kumin kanssa ei seiso eikä tunnu miltään ja sattui nyt just unohtumaan matkasta ja olisihan sitä saanut vaimo tietää, mitä varten poikien kanssa thaikkuihin lähdettiin, jos matkalaukussa olisi kortsupaketti ollut. Ja totta kai sen nyt näkee naamasta, kellä on hiv ja kun omassa hepissä ei kasva kukkakaalin kokoisia kasvaimia, niin ei minulla varmaan mitään tautia ole.

Niinpä niin ja lehmät lentää. Linkitetyssä artikkelissa kerrottiin tippuribakteerien kantojen olevan jo laajalti vastustuskykyisiä, joten niiden hoito on vaikeata ja aina vain vaikeammaksi menee. Lisähaastetta tuo se, että tippuri voi olla oireeton varsinkin naisilla, mutta hoitamattomana se voi aiheuttaa kaikenlaista vähemmän kivaa, kuten tulehduksia ja jopa hedelmättömyyttä.
Kuppa sen sijaan aiheuttaa niitä kukkakaaleja sinne tänne, mutta oireet voivat kadota pitkiksikin ajoiksi, jos tautia ei hoideta.
Hiv:n ja aidsin pitäisi kaikki tietää ja tuntea ainakin sen verran, että se nimenomaan ei näy päällepäin eikä heti tartunnan jälkeen testeissäkään, mutta että kyseessä on virus, johon on länsimaissa tarjolla hoitoa niin että se ei tarkoita enää automaattista kuolemantuomiota, mutta useimmissa tapauksissa virus pysyy elimistössä koko loppuiän ja lääkehoito kestää koko loppuiän. Ja koko loppuiän sitten joutuu käyttämään niitä vihattuja kondomeja, ellei halua syytettä törkeistä pahoinpitelyistä. Kyllä, hiv-kantajan harrastama seksi ilman kondomia on potentiaalinen rikos.

Huolestuttavintahan tässä on se, että esimerkiksi kuuluisalta varatuille tarkoitetulta Victoria Milan-sivustoltakin voi jokainen rekisteröitynyt käydä etsimässä esimerkiksi 30-60-vuotiaita miehiä, jotka ovat parisuhteessa tai naimisissa, etsivät seksiseuraa eivätkä halua käyttää kondomia. Lukema menee yli tuhannen yksilön. Yhdeltä palstalta. Naisia on saman verran.
En voi ymmärtää tätä ilmiötä sitten alkuunkaan. Eivätkö ihmiset todellakaan tajua pitää parempaa huolta terveydestään? Ja sitten pahimmassa tapauksessa tuodaan vielä kotiin puolisolle tuliaisina jotakin kivaa tautia, josta ei ehkä pääse ikinä eroon? Puoliso varmasti arvostaa...

Onko kyse vain siitä, että nuoruudessa (toivottavasti) saatu seksivalistus on unohtunut aikuisuuden kaikkivoipaisuuden tieltä? "Nuorille tuommoiset kondomit on, ei mun tartte enää"? Vai eivätkö ihmiset tiedä, että sukupuoliteitse voi tarttua mahdollisesti jopa tappavia tauteja? Etteivät kaikki taudit oireile mitenkään näkyvästi? Vai mistä tässä on oikeasti kyse?

Ei kommentteja: