torstaina, huhtikuuta 19, 2012

Risotto - maailman väärinymmärretyin ruoka?

Kouluruoka on onnistunut pilaamaan aika monen ruuan maineen ja risotto on yksi niistä. Kouluruokalan risotto on lähinnä sitä, että keitetään ihan tavallista riisiä, heitetään sekaan hernemaissipaprikaa ja jotan lihaa ja sanotaan sen olevan risotto. Itsekin suhtauduin risottoihin epäilevästi siihen asti, kunnes DI teki ensimmäisen kerran kotona katkarapurisottoa.
No ensinnäkin siinä käytetään oikeata risottoriisiä, johon neste imeytetään tilkka kerrallaan. Siinä kestää aikansa ja se vaatii jatkuvaa sekoittamista (minä tiedän! DI houkutteli minut kerran sekoituspuuhiin ja pahaa-aavistamattomana suostuin), niin että risotto ei ole mitään pikaruokaa. Riisi ei ole irtonaista vaan hieman puuromaista italialaiseen tapaan. Hernemaissipaprikan sijaan siihen tulee sipulia, tilliä, sinihomejuustoa ja tietysti niitä katkarapuja. Ja se on aivan taivaallisen hyvää, kieli menee mukana!

Innoituksen tähän postaukseen sain siitä, kun kävin eilen La Famillessa Demola-eventin jälkeen. Olin hullun nälkäinen, mutta onneksi vielä vähän ennen kuutta La Famillessa tarjottiin lounasannoksia. Listalla oli paikan huippuherkullisten lasagne-annosten lisäksi myös tatti-rosmariinirisotto ja ajattelin kokeilla sitä. Jestas mutta voi ruoka olla hyvää! Minä olen puolet elämästäni kartellut risottoa ja ihan vain sen takia, etten tiennyt mitä risotto oikeasti on.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mä juuri eilen, ei kun toissapäivänä tein risottoa!
Saimme Vantaalta joululahjaksi riisikeittimen, sähköllä toimivan,ei tarvi sekotella ja tulos on vähän puuroutuvaa, niinkuin kerroit. Ja lisäksi saimme sieltä myös riisiä 5kg!!! Ei ole puuroriisiä,vaan pitkää, ohutta ja vähän niinkuin läpikuultavaa. On kuulemma ostettu jostain thaimaalaisesta tai jostain sellaisesta (kiinalaisesta?) kaupasta, ja on tosi hyvän makuista riisiä! Broilerin suikaleita sinne kyllä kypsensin mukaan ja niitä kasviksia joita kotona sattui olemaan pakkasessa. Sekoittelin sekaisin,lisäsin soijakastiketta, aromat-maustetta ja kanaliemikuutio liotettuna kuumaan veteen. Meillä on jo toinen kerta kun niitä riisiä risoton muodossa syötiin ja tykätään!! Nytkin tehtiin niin iso annos, että syödään 3-4 kertaa, mikrossa vaan lämmitellään annos kerrallaan.
Risoton maittavuus johtuu varmaan riisin mausta! Kysele lisää Vantaan immeisiltä!
-MUR-MUR-