tiistaina, toukokuuta 01, 2012

Vappu jolloin mikään ei täysin onnistunut

Tämän päivän ohjelmassa oli vappulounas ravintola Heinätorissa klo 14. Myönnän, oli vakava virhe lähteä vappuna yhtään mihinkään Hervannasta, mutta me ajattelimme olla fiksuja ja ottaa 13-bussin Hervannasta. TKL:n nettisivut kertoivat poikkeusreiteistä, että 13:n reitti idästä lähteen kulkisi pitkin Itsenäisyydenkatua, Rautatienkatua, Satakunnankatua ja sitten jotain ja viimeiseksi Pirkankadulle oikealle reitilleen. Pyynikintori osuisi siis juuri siihen varrelle ja Heinätori on Pyynikintorin laidalla.

No juu, niinhän sitä tyhmempi luuli. Meidän bussi ajoi rautatieaseman eteen ja kuski ilmoitti, että tässä on päätepysäkki, olkaa niin hyvät ja nouskaa pois. Kiva, mitäs sitten? Meillä ei ollut harmainta aavistusta, missä mahtaisi olla lähin pysäkki Satakunnankadulla tai että mitkä linjat siitä kulkisivat ja millä aikataululla. Käveleminen ruuhkaisen keskustan halki (ja minulla vielä korkeakantaiset kengät jalassa) ei kuulostanut sellaiselta vaihtoehdolta, että olisimme saapuneet paikalle ajoissa. Niinpä otimme taksin rautatieasemalta, siinä onneksi ylipäänsä oli takseja siihen aikaan päivästä. Tekisi niin mieli lähettää kuitti TKL:lle ja pyytää hyvitystä.

Joo, TKL:n sivuilla kyllä sanottiin, että eri linjoilla ajetaan sunnuntaivuorojen lisäksi myös ylimääräisiä vuoroja keskustaan. Ilmeisesti tämä oli juuri sellainen ylimääräinen vuoro, joka ajoi vain väliä Hervanta-keskusta. Olisi kuitenkin ollut kovin kiva, jos se olisi jotenkin lukenut bussin linjanäytössä tai jotain, koska tämä bussi kuitenkin tuli pysäkille jotakuinkin minuutilleen siihen aikaan kuin aikataulun mukaisen linjankin olisi pitänyt. Siis sen, joka sitten jatkoi matkaansa sinne Pyynikintorin suuntaan.

Toivottavasti niitä ylimääräisiä linjoja ajettiin myös vielä klo 19 jälkeen illalla, sillä porukkaa oli edelleen liikkeell kuin pipoa. Kolmikymppisen jono keskustorilla oli sitä mittaa, että se ylettyi puoleen väliin toria. Bussi 13 kulki vartin myöhässä aikataulusta ja oli jo yliopiston pysäkillä niin täynnä ettei ottanut enää matkustajia kyytiin.

Heinätorilla emme ole aiemmin DI:n kanssa käyneet, mutta paikka on kyllä ollut aina listalla, kun ollaan ruokapaikkoja mietitty. Niinpä olin iloinen, kun se valikoitui vappulounaspaikaksi, vaikka ravintolaa ei koskaan ehkä pitäisi arvostella vappulounaan perusteella. Heinätoristakin arvio on tämän perusteella se "ihan ookoo", ei mitään vakavaa vikaa ruuassa, muttei nyt jaksa kirvoittaa mitään ylistyslauseita. Alkuruuaksi valitsin parsa-annoksen, jossa oli juustoa (goudaa?), parmankinkkua, vähän voisulaa ja hunajamelonia. Tätä annosta ei nyt vain voi ryssiä, jos parsan keitto onnistuu. Pääruokana oli ahvenfileitä, ilmeisesti hollandaisekastiketta ja yrtti-perunasosetta. Jälkiruoka puolestaan oli suklaaleivos.

Kaikki nämä annokset olivat tosiaan ihan hyviä, muttei sen enempää. Siihen nähden 42 euron hinta kolmen ruokalajin menusta tuntui jokseenkin paljolta. Kuitenkin esimerkiksi Henriksissä saa normilistalta 4 ruokalajin menun 49 eurolla ja Näsinneulassa 6 ruokalajin menu on 62 euroa. En tiedä onko näissä vappumenujen hinnoissa vappulisää kovinkin paljon.

Ruoka tosiaan toimi kyllä, mutta palvelussa oli pahimmanlainen säätämisen maku. Ei mitään vakavia mokia sattunut, mutta kaikenlaista pientä ja kun on tottunut jouheammin sujuvaan tarjoiluun. Oli hyvä, että tarjoilija varmisti tilauksen, muuten olisi saattanut minun ahvenannos muuttua karitsaksi ja toisen ahvenannoksen syöjän tilaama viinilasillinen puuttua kokonaan. Pääruokaa pöytään tuotaessa sain ensimmäisenä karitsan eteeni, mutta onneksi tilaus ei ollut väärin ja kaikki saivat mitä olivat tilanneet. DI oli jäädä ilman punaviiniä, seurueesta muutama oli tilannut pullollisen punkkua, DI sai sen maistaa ja kun viini oli todettu hyväksi, tarjoilija kaatoi sitä kaikille paitsi DI:lle. Leipälautaset kerättiin ennen kuin minä olin syönyt viimeisen leivänpalan, joten murustelin sitten liinalle.
Ja laskujen selvittäminen oli oma taiteenlajinsa, kun oli kolme pariskuntaa ja yksi yksinäinen (liekö johtunut pariskuntien hahmotusvaikeus siitä, että yksi pareista oli naispari?) ja lopulta laskut tulivat vähän miten sattui. Viinipulloja emme edes tasanneet juojien kesken. DI sai ensin väärän laskun ja sitten meidän oikeasta laskusta puuttui DI:n juoma kahvi, se laskutettiin toiselta pariskunnalta. Onneksi olemme sen verran hyviä tuttuja, että lupasimme tapella rahoista sitten ulkona.
Yhdellä tarjoilijoista oli kyllä harjoittelija-kyltti rintapielessä, mutta lopulta se taisi olla juuri hän joka vähiten töppäili. Tietenkin tiedän, että on vappu ja paljon asiakkaita ja niin edelleen, mutta silti oli minusta hieman liikaa säätämistä.

Ei kommentteja: