lauantaina, kesäkuuta 02, 2012

Huomioita Irlannista

Huomio 1: puhelinkopit
Dublinissa on ihan oikeasti vielä puhelinkoppeja siellä täällä. Lisäksi niitä käytetään. Milloin olette nähneet Suomessa viimeksi puhelinkopin?

Huomio 2: kylpyhuoneet ja wc:t
Myönnän että suhtaudun erityisesti Brittein saarten hana- ynnä muihin vesisysteemeihin tietyllä ennakkoluuloisuudella. Hotellin suihkunhana vaati tovin verran pähkäilyä, että ymmärsi miten se toimii. Niin, ja vesihän täytyy laittaa valumaan muutamaa minuuttia ennen kuin menee suihkuun, koska sieltä ei tule aluksi kuin kylmää vettä.
Ihmettelen kuitenkin suuresti, miten tuolla olisi tarkoitus suorittaa alapesu näin naisena, sillä suihku ei ollut sellainen letkun päässä oleva suihku, kuten Suomessa yleensä vaan se oli kiinteä siellä seinällä. Koska myös käsisuihku näytti olevan Irlannissa tuntematon käsite, olisi kunnon alapesun suorittaminen vaatinut käytännössä käsillään seisomista suihkukaapissa. Koska minun akrobaattiset taipumukset ovat vähän kehnonlaiset, turvauduin tyhjään limsapulloon, jolla sai jotain aikaiseksi.
Lupaan kuitenkin olla narisematta Nukarin pesutiloista ja niiden pikkuongelmista tämän jälkeen.

Huomio 3: aikaero
Aikaerohan on siis -2h. Kannattaa panna puhelimensa kiinni yöksi, sillä DI:lle soitti eräänä aamuna yksi asiakas klo 8.3o Suomen aikaa, mikä on tietysti ihan kohtelias aika soittaa. Paha vain, että kello oli Irlannissa 6.30...

Huomio 4: vaalit
Torstaina 31.5. oli Irlannissa vaalit, ilmeisesti parlamenttivaalit. Vaalimainontaa näkyi katukuvassa varsin paljon. Jännää oli se, että avainsanat olivat lähinnä "No" ja "Yes": "Vote yes for stability", "Vote no for austerity" ja niin edelleen.

Huomio 5: paikallinen intercity
Toisin kuin Suomessa, Kildareen menevässä intercity-junassa ei ollut pistokepaikkoja ilmeisesti lainkaan. Ihmiset eivät istuneet siellä läppärit sylissä töitä tehden (tosin oli kyllä sunnuntai) ja ikkunoissa ei ollut minkäänlaisia verhosysteemejä.

Huomio 6: paikallinen Metro-lehti
Arkiaamuina Dublinissa näkyi tuttuja Metro-lehden jakajia siellä täällä. Lehdestä löytyi sudokuja, mutta yhden sijaan kolme ja Nemi-sarjakuva.

Huomio 7: suojatiet ja vasemmanpuoleinen liikenne
Dublinissa ei ole suojateitä läheskään samalla tiheydellä kuin Suomen kaupungeissa. Lisäksi ne ovat usein vähän kehnosti merkittyjä ja toisaalta valoristeyksissä jalankulkijat saattavat joutua odottamaan kymmenen sekunnin vihreätä valoaan kauan. Ei siis ihme, että siellä hypitään katujen yli vähän mistä sattuu ja miten sattuu. Vasemmanpuoleinen liikenne tekee siitä suomalaiselle vähän haastavaa, mutta lopulta jalankulkijana siellä on kuitenkin helppo liikkua.
Vaikeampaa oli sitten torstaiaamuna taksissa menossa kohti lentokenttää. Se oli ainoa kerta, kun istuimme henkilöauton kyydissä kaupunkialueella ja voin sanoa, että vähän kyllä oudoksutti se nurinkurinen liikenne silloin.

Huomio 8: personoi matkalaukku
Muistilappu: hanki matkalaukkuun vyö tai jokin vastaava. Mielellään kirkasvärinen, neon-pinkki olisi aika hyvä vaihtoehto. Sillä sen oman mustan Samsoniten saalistaminen lentokentän hihnalta kymmenien samanlaisten seasta on vähän haastavaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä sitä Suomessakin tehtiin "tyhmiä" suihkuja, ainakin vuonna 1964 Kauhajoen silloisessa Emäntäkoulussa. Oli muuten se sama koulu, missä se ampuja riehui. Niin, niistä suihkuista, sen vuoden aikana siellä valmistui uusi silloin nykyaikainen oppilasasuntola saunoineen ja tietysti suihkuineen. Siellä ei ollut muita suihkuja kuin se ylhäällä seinässä oleva suihku, ei käsisuihkuja koko uudessa talossa. Ja kaikki oppilaat olivat tyttöimmeisiä iältään 20 molemmin puolin. Muistelisin, että kun siitä oli puhetta opettajien kanssa, niin vastattiin, että ne menee niin helposti rikki ja epäkuntoon.
Oltiin sentään kaikki tyttöjä, eikä poijankoltiaisia. Että silleen...silloin maailmanaikaan...
-MUR-MUR-