maanantaina, heinäkuuta 30, 2012

Hui ukkosta

Tiedättekö mitä eroa on ukkosella maalla ja ukkosella kaupungissa? Yksinkertaista: ensimmäisen tullen ei saa nukuttua, toisen tullen kääntää kylkeään ja jatkaa uniaan.

Olin viikonloppuna Nukarilla siskon kanssa. Lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi oli lupailtu ukkosta, mutta tänä kesänä kaikki Tampereelle annetut ukkosvaroitukset ovat osoittautuneet jotakuinkin turhiksi, joten en ottanut noitakaan ennusteita ihan 100% tosissani. Lauantai-iltana ennen puolta yötä katselin kyllä etelän suunnalla menevää ukkospilveä, joka salamoi komeasti, mutta jyrisi vain vähän ja kaukana. Salamat siirtyivät aina vain idemmäs ja totesin, että jahas, se ukkonen taisi mennä siellä sitten. Menenpä nukkumaan.

Nukkumisesta ei tullut mitään, koska olin ehkä tovin saanut tirsittyä, kun heräsin uudestaan salamointiin ja nyt jo paljon kovempaan jyrinään. En muista toviin sellaista ukkosta nähneenikään, se meni ihan päältä. Salamointi oli todella massiivista, tosin en tainnut nähdä yhtään salamaa ihan sinällään, mutta taivas välkkyi joka puolella niin, että olisi voinut lehteä lukea. Piti käydä ottamassa kakkospakastinkin irti seinästä, iso arkkupakastin on tätä nykyä ylivirtasuojan takana ja muut seinästä irrotettavat laitteet ovatkin säännönmukaisesti yöt irti. Ei siinä sitten oikein voinut nukkua, kun piti se pakastin vahtia takaisin kiinni ja muutenkin... Ukkonen on vähän pelottava juttu maalla. Tai itse asiassa aika paljonkin, jos minulta kysytään. Onneksi se ukkospilvi meni aika nopeasti ylitse, vaikka jatkoikin salamointia ja kumuuttamista vielä kauan ja tietenkin juuri pohjoisen suunnassa, jonne päin makuuhuoneeni ikkuna suunnilleen on. Ja verhot eivät ole maailman paksuimmat. Ei kiva.

Viime yönä ukonilma iski sitten tänne Tampereelle. Minä havahduin siihen vähän, sen verran että huomasin salamoivan ja jyrisevän kovasti. DI oli ikkunan vieressä katselemassa, mutta minä en viitsinyt juuri edes silmiäni avata. Ilmeisesti oli ollut varsin komea ukkonen, sekin.

Öinen ukonilma on kyllä komeaa katseltavaa, kun muuten on pimeätä, kaikki salamat näkyvät todella selkeästi. Vielä kun olisi sellainen huusholli, josta olisi esteetön näköala joka suuntaan. Tampereen asunto on aika hyvä, koska ikkunoita on kolmeen suuntaan ja 5. kerros takaa suht hyvät näköalat vaikka naapuritalot osaa näkymästä blokkaavatkin. Nukarilla on ikkunoita oikeastaan kai joka suuntaan, mutta ainoastaan suoraan luoteeseen aukeaa esteetön peltoaukea. Muissa suunnissa on lähinnä isoja puita tai muuten vain metsää.

1 kommentti:

Leena kirjoitti...

Ylijännitesuoja ei valitettavasti ole autuaaksitekevä laite. Olen ottanut arkkupakastimenkin irti seinästä, jos on ukkonen läheltä mennyt. Ei vara venettä kaada...