maanantaina, heinäkuuta 23, 2012

Sukututkimusta

Sain tuokio sitten mailia tuikituntemattomalta ihmiseltä, joka kertoi harrastavansa sukututkimusta ja päätyneensä erään sukulinjan kautta sitten isänisän perheeseen. Jostain oli myös onkinut tiedon, että joku näistä oli vaihtanut sukunimensä siihen, mikä minulla nyt on. Koska tämä sukunimi on kovin harvinainen, oli hän yksinkertaisella googletuksella löytänyt minun yhteystiedot ja laittoi kyselyä, että mahtaisinko olla mitään sukua kyseisille ihmisille. No tottahan minä ja osasin myös tarjota vähän lisää tietoa tämän suvun lapsista ja lastenlapsista. Tässä ollaan nyt sitten vaihdeltu sähköposteja ja tietoja puolin ja toisin, hän on selvittänyt isänisänäitini sukua aina 1600-luvulle asti! Siitä sukulinjasta nimittäin eroaa hänen "oma" sukuhaaransa. Olikohan se nyt niin että olemme 4. polven serkkuja, ei siis todellakaan mitään kovin läheistä sukua.

Laittelin samantien mailia myös Yhdysvaltoihin, osa isoisäni sisarista nimittäin jäi Amerikkaan kun muu perhe sieltä palasi vuonna 1909 ja joku palasi sinne perheineen muutamaa vuotta myöhemmin. Niitä peruja minulla on Michiganissa ainakin kaksi pikkuserkkua. Isä teetti Nurmijärvellä jotakin sukuselvitystä 90-luvun alussa hänen viimeisen setänsä kuoltua, mutta Nurmijärven kirkonkirjoissa ei ole juuri mitään tietoa näistä Amerikkaan jääneistä. Pikkuserkkuni on tehnyt sukututkimusta itsekin ja häneltä sain pitkän nivaskan tietoja, osa on tietenkin päällekkäisiä omien papereideni kanssa, mutta hänellä taas on kattavammin tietoja juuri niistä Amerikkaan jääneistä.

Tällaisten tietojen kanssa olen siis viime ajat piehtaroinut. Haaveissani on jo kauan ollut alkaa tehdä sukututkimusta enemmänkin. Isänisän puolelta on siis jotain selvitetty 1800-luvun puoliväliin asti, äidinäidinkin puolelta on käsittääkseni jotain tehty ja äiti tietää näistä asioista (ja on edelleen hengissä, toisin kuin isä), mutta isänäiti eli mummuni suku on yksi suuri kysymysmerkki. Jossain isän arkistoissa on tiedot mummun vanhemmista ja sisaruksista, jotain tiedät toki itsekin ja mummu muistaa paljon asioita, mutta tarkempi tonkiminen olisi paikallaan. Mummu nimittäin kertoi oman vaarinsa (isänisän) puhuneen joskus, että suku tulee Saksasta, siihen (tai Ruotsiin) viittaisi vanha sukunimi, joka vaihdettiin perisuomalaiseen joskus 1800-luvulla, luullakseni.

Yksi välttämättömyys kyllä pitäisi hankkia: kelvollinen ohjelmisto sukututkimukseen. Pikkuserkkuni käyttää kuulemma Family Tree Makeria ja netissä olevaa Ancestry.comia. Varsinkin tuo netissä oleva palvelu olisi varsin mielenkiintoinen, mutta herran jestas kun se maksaa! World Explorer membership vuodeksi on liki 300 USD:tä! Gaah, 250 eurolla koodaan tuollaisen itse, ainakin heti kun saan sen Djangon asennettua ja vähän tutustuttua siihen... No, ehken kuitenkaan. Harkinnassa on myös GenoPro, jota testailin joskus vuosikymmen sitten jn joka tuolloin vaikutti ihan pätevältä. Se on huomattavasti halvempi ja kertamaksullinen eli ei vuosittaista rahanmenoa. Family Tree Builderista olisi saatavilla näemmä ilmainenkin versio. Vinkkejä kuitenkin otetaan vastaan hyvistä softista tähän tarkoitukseen.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Haa...miten mielenkiintoista!!!
-MUR-MUR-

Anonyymi kirjoitti...

On todellakin mielenkiintoista. Saman tyylinen tutkimus kiinnostaisi minuakin.
-M-

Anonyymi kirjoitti...

Tutustupa tällaiseen sivustoon: http://www.myheritage.com/index.php?lang=FI
-M-