perjantaina, elokuuta 17, 2012

Pitkästä aikaa

On ollut tavallista pahempi inspiraatiokato. Nyt joitain sirpaleita tähän väliin.

1. Loma
Aloitin lomani 6.8. eli tässä ollaan nyt pari viikkoa lorvittu ja viikko vielä jäljellä. Ekan viikon olin Tampereella, tehden... no, en mitään. Tämän viikon olen suurimmaksi osaksi ollut äidin luona Ruokolahdella. Tiistaina vietimme päivän vetten päällä, kävimme veneilemässä Saimaalla, ankkuroimme erään saaren rantaan ja koska tarjolla oli kiva hiekka-/kiviranta, kävin kastamassa vihdoin ja viimein talviturkkinikin. Ja sääthän ovat suosineet tällä viikolla, aurinko on paistanut ja lämpötilat ovat olleet ainakin lähellä hellelukemia. Minä työpaikalla sanoinkin ennen lomaa, että kun heinäkuu on ollut kylmä ja sateinen, niin on yksinomaan reilua, että elokuussa on lämmintä ja poutaa.
Ensi viikolle toivoisi vielä poutaa, koska olen sen hyvin pitkälti taas Nurmijärvellä. Kävin juuri äsken viemässä siskon Pirkkalaan lentokentälle, hän lähtee viikoksi Italiaan lomailemaan ja minä menen kotio pitämään taloa pystyssä.

2. Asuntomessut
Vuoreksen asuntomessut ovat kuukauden häirinneet meitä tavallisia asukkaita enemmän tai yleensä onneksi vähemmän. Piipahdin siellä itsekin ensimmäisenä virallisena lomapäivänä eli viime viikon maanantaina.
No, parastahan siellä luonnollisesti olivat kaikkien firmojen ständit ja esittelyt, kas kun siellä Nurmijärvellä odottaa talo, jolle olisi kiva tehdä sitä ja tätä. Maalämpöä kyselin ja sain jo mailitse alustavan tarjouksen: 18.500€. Vähän kallis eikä meidän to-do-listan ehdottomia kärkijuttuja, mutta toisaalta siihen öljyynkin menee vuodessa muutama tuhat euroa, niin että tuo säästäisi ainakin hankintakulunsa takaisin alle vuosikymmenessä. Maalämmön lisäksi oli likavesijuttuja, eristämistä, takkoja, pihalaattoja ja vaikka mitä muuta mielenkiintoista. Tosin esitenivaskaa selatessani sieltä löytyi jokin saunaesitekin ja se on outoa, koska kotona sauna on se (ehkä ainoa) paikka johon ei tarvitse koskea (paitsi jos hanan vaihtaisi).

Kävin katsomassa myös osaa messukohteista eli niistä varsinaisista asunnoista. Etukäteen oli arvattavissa, etten välttämättä innostu ainakaan niiden sisustuksista ja se oli totta: tarjolla on sitä sisustuslehtityyliä, nopeasti nähtyä, kalseaa kuin sairaala ja persoonatonta kuin Toyota Corolla (anteeksi kaikki Corollan omistajat). Erään keittiön seinällä roikkui kaksi kappaletta härveleitä, joita nimettiin puuhaarukoiksi, mutta sanokaa minun sanoneen, niin ne olivat vanhoja, puisia sontatalikoita! Hieman pani hymyilyttämään, mutta omalle seinälleni en ehkä moisia ripustaisi.
Osassa omakotitaloista oli ihan kivoja ja käytännöllisiä ratkaisuja, mutta joissain oli arkkitehdiltä unohtunut suunnitellessa se seikka, että asunnossa pitäisi pystyä järkevästi asumaan. Omakotitalojen pihat olivat nätisti laitettuja, mutta pieniä kuin postimerkit ja naapurin seinä kahden metrin päässä. Minä saisin sellaisessa ahtaanpaikankammon. Ja erään ovi- ja ikkunavalmistajan ständillä esittelijä kehui maasta taivaaseen miten hyvin eristäviä ne tuotteet ovat ja tyylikkäitäkin vielä, muttei osannut sanoa sanaakaan kun kysyin ovien ja karmien murtovarmuudesta. Haloo, olisiko niinkuin unohtunut se pääasia: kutsumattomien vieraiden pitäminen oven ulkopuolella?

3. Vartiointi
Asuntomessupäivän ehdottomasti kiinnostavin tiski oli vartiointipalveluyrityksen ständi. Tarjolla oli messuhintaan paketti, johon kuuluu murto- ja palohälytykset ja hätäkutsupalvelu. Kotipuolessahan on yksinäinen maalaistalo, pihaan ei oikein näe muista naapureista ja moni talo lähinurkilla on tyhjä muutenkin. Oiva kohde siis mahdollisille murtovarkaille (ottamatta huomioon sitä, että siellä on hyvin vähän mitään helposti rahaksi muutettavaa) ja onpahan noita epäilyttäviä autoja liikkunut silloin tällöin lähinurkilla. Ja mitä siitä, mutta jos siellä alkaa vanha pakastin käryttää ja syttyy palamaan?
No, tämä paketti tarjoaisi tähän valvontaa. Ihan halpa se ei ole, mutta siihen verrattuna mitä muut vastaavat yritykset tarjoavat, se vaikuttaa varsin pätevältä ratkaisulta. Niinpä tässä soittelin jo ja aion laittaa sen tilaukseen. Onhan meitä kaksi maksamassa ja toisaalta vakuutusyhtiö tulee vähän vastaan kotivakuutuksen hinnassa.

Oli minulla jotain muutakin vielä mielessä, mutta olen unohtanut sen aikapäiviä sitten.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Se on hyvä ratkaisu, se vartiointipalvelu-juttu.
-MUR-MUR-