perjantaina, elokuuta 31, 2012

Puhelinpulmia

Loman aikana sain puhelun, jossa minulle tarjottiin mahdollisuutta päivittää puhelinliittymääni. Olenhan ollut Saunalahden pitkäaikainen asiakas (joo, vuonna 2009 vaihdoin Sonerasta?), niin minulle tarjottiin nykyiseen liittymään multisimmiä nettitikun kera, 300 tekstiviestiä kuukaudessa ilmaiseksi vuoden ajan - pakettia, alle euron päiviä ja vielä halvempia puheluita ja tekstiviestejä vain vitosen kalliimmalla kuin mitä nyt maksan yhdestä simmistä ja rajattomasta datasta.

Se kuulosti hyvältä diililtä, koska vastikäänhän murehdin sitä, että miten saisin järkevän dataliittymän uusvanhaan iPadiini. Tämä oli täydellinen vastaus siihen! Kysyin puhelinmyyjältä, että saako sen multisimmin mikrosimminä, kun iPad syö vain mikrosimmejä ja hetken selvittelyn jälkeen sain tietää, että varsinaisesti ei, mutta että sen simmin voi käydä vaihtamassa mikrosimmiin ilmaiseksi missä tahansa Elisa Shopitissa.

Nettitikku simmeineen ja papereineen tuli paikalliseen postiin aikanaan, kävin sen hakemassa ja maanantaina marssin paikalliseen Elisakauppaan vaihtamaan sen. Vaihto sujui sillä, että näytin henkkareita ja myyjä napsutteli vähän aikaa tietokonettaan. Sitten kotiin. Bussissa matkalla kohti Hervantaa huomasin, että puhelimestani oli simmi pimentynyt, se kertoi minulle vielä parin buutinkin jälkeen että sim card registration failed.

Ei tarvita Einsteinia eikä välttämättä edes insinööriä tajuamaan, että se myyjä ei katsonut yhtään niitä liittymän papereita ja niinpä siirsi liittymäni toimimaan pelkästään sillä mikrosimmillä. Kuitenkin, olo ilman toimivaa kännykkää kävi ahdistavaksi noin viidessä minuutissa, joten kävin kotona heittämässä muut ostokset sinne ja kaarsin uudestaan keskustaan yhtenä hiilenä. Hallituskadun Elisa Shopitissa sanottiin, että jonossa on 12 ihmistä liike menee kiinni 20 minuutin päästä, niin että jos menisit ihan suosiolla Koskikeskuksen liikkeeseen, joka on tunnin myöhempään auki. Marssin sinne ja tovin jonottamisen jälkeen pääsin selvittämään ongelmaani.

Tiedoissani ei näkynyt mitään outoa, mutta sain uudet simmit sekä iPadiin että puhelimeen ja taas testaamaan. No mitvit, kun sain taas vain rekisteröintifeiliä vastaukseksi. Yritin simmiä toisellakin puhelimella (testaaja on aina testaaja), eihän sitä tiedä jos vanhan N900:n rauta olisi sanonut sopimukset yksipuolisesti irti, mutta ikiluotettava E55 ei toiminut simmin kanssa yhtään sen paremmin.

Asiakkaita siinäkin liikkeessä oli ja jouduin odottelemaan taas tovin ja sitten alettiin katsoa ihan kunnolla, että missä mättää. Kellokin alkoi lähestyä jo sulkemisaikaa, mutta myyjä vakuutti ettei päästäisi minua pois ennen kuin liittymä toimii. Tietoihin oli vissiin jäänyt jokin haamusimmi kummittelemaan, mutta vartti ennen sulkemisaikaa se alkoi vihdoin ja viimein pelittää.

Siinä odotellessa oli hyvää aikaa skoutata läpi tarjolla olevaa puhelinvalikoimaa. Minun piti ottaa tuo N900 vain sellaiseksi väliaikaispuhelimeksi, mutta se on keikkunut mukana jo vuoden. No, puhuuhan silläkin ja noin, mutta se on kuitenkin vähän sellainen että se vaatii kärsivällistä suhtautumista. Sillä on näet omat temppunsa ja kun ei aina jaksaisi kaikkea säätää, niin olen antanut olla. Esimerkiksi paikannus ei toimi yhtään. Sen mielestä olen ollut viimeisen vuoden jossain Oulun liepeillä. Uutta puhelinta tekisi siis mieli.

Uuden puhelimen hankkiminen ei vain ole mikään läpihuutojuttu. Aikaisemmin oli helppoa, valitsi omalle kukkarolleen sopivan nokialaisen. Jos halusi markkinoiden parhaan puhelimen, jossa oli eniten featureita, osti kalleimman nokialaisen. Nyt pitää ensin valita käyttis, haluaako Symbianin (tuki loppumassa, softia ei enää tehdä tälle alustalle), MeeGon (yksi malli, sama vika kuin Symbianissa, Jolla kysymysmerkki), Androidin (osaanko käyttää sitä, minkä valmistajan valitsen, miten toimii virtuaalinäppis), iOS:n (mikä versio, toimiiko siinä esim. Googlen palvelut, onko senkään näppäimistö ollenkaan käyttökelpoinen, miten siirrän vanhat kontaktit siihen), WP:n (odotanko kasia, näppäimistö, toimiiko se yhtään minkään kanssa, onko sille softaa) vai kenties jonkin eksoottisemman.

Tiedättekö mitä? Minun on ikävä noita vanhoja kunnon T9-näppäimistöjä. Toisaalta E55:n half qwerty on suorastaan loistava käyttää. En pidä noista täysimittaisista qwertyistä, koska tällainen töppöpeukalo ei voi käyttää niitä oikein kunnolla yhdellä kädellä. Half qwertyä voi. Mutta ei, suurimmassa osassa on vain se kosketusnäyttö enkä ole vielä nähnyt tai kokeillut yhtään virtuaalinäppistä, joka olisi käytettävyydeltään edes lähellä vanhoja, fyysisiä näppäimistöjä. Niissä on aina kauhea säätäminen sen kirjoittamisen kanssa, sormi ei osu oikeaan kohtaan ja sitten kun yrittää pyyhkiä väärin kirjoitettuja kirjaimia pois, sormi osuu enter-näppäimen kohdalle kolmetoista kertaa. Käyttö yhdellä kädellä ei onnistu ja toisessa kädessä olevat kauppakassit on pakko laskea jalkakäytävälle, jolloin myöhästyt bussista. Kuten DI:lle sanoin, iPhone pilasi puhelimet.

No, rehellinen ollakseni, olen kyllä harkinnut iPhonea ihan vakavasti (en pelkästään siksi, että siihen saa upean sinisiä suojakuoria). Se on käyttölogiikaltaan samanlainen kuin iPad, joten sen kanssa voisi tulla toimeen. Kysymyksiä kuitenkin herää: toimiiko iPhonessa Google Maps ja Latitude? Voiko sillä käyttää Google Talkia? Saako siihen konffattua Gmailin? Voiko siinä käyttää samoja korvakuulokkeita kuin nokialaisissa? Pystyykö sen liittämään kiinni pc:hen vai pitääkö ostaa mäkki? Voinko käyttää sitä modeemina läppärissä vai pystyykö se toimimaan WLAN hot spotina? Miten saan siirrettyä kontaktit, musiikit ja notet N900:sta iPhoneen? Kun kyseessä on Applen tuote, mikään näistä asioista ei ole itsestäänselvyys. Ja lisäksi iPhone on kalliimmansorttinen, siihen ei saa vaihdettua akkua ja lasi on kuulemma osoittautunut... no, lasiksi. Ei kestä osumia tai pudotuksia.

Androidien kanssa osa noista esitetyistä kysymyksistä saa vastauksen, koska niissä nyt luulisi Googlen palveluiden toimivan moitteettomasti, mutta monta kysymystä jää silti jäljelle. Ja Android-puhelimien valmistajia ja malleja on niin pirusti, että valintaa on vaikea tehdä.
DI:n Android-puhelimessa on myös se ongelma, että akunkestävyys on kehno, DI:tä ei yleensä saa työpäivän jälkeen illalla kiinni, koska puhelimesta on akku loppu. Hän on harkinnut jossain määrin vakavasti hankkivansa sen Androidin rinnalle toisen puhelimen, jota käyttäisi sitten puhelimena. Tätä on inspiroinut muutamat tiukkasävyiset keskustelut siitä, kun olisi asiaa tai kysyttävää ja herraa ei saa kiinni mitenkään. Ja harvaan (jos yhteenkään?) Android-puhelimeenkaan saa akkua vaihdettua, kun ne on nykyisin kai konffattu sinne piirilevyille.

Windows Phonea en ehkä hanki, kun se WP8 on vasta tulopuolessa ja toisaalta senkin kanssa joudun esittämään samat kysymykset kuin iPhonenkin kohdalla.

Ongelmat olisivat poissa, jos saisin liikkeestä vaikka pariksi viikoksi lainaan jonkin puhelimen. Voisin kokeilla sitä kunnolla, testailla sen featureita, huomaisin jos jokin ei toimi tai on vaikea käyttää ja jos koeajan jälkeen tuntuisi siltä, etten oikein pidä tästä puhelimesta ja sen käyttöliittymästä ja/tai käyttöjärjestelmästä, voisin palauttaa sen surutta ja ottaa jonkin toisen kokeiltavaksi. Ei, nyt täytyy latoa kasa rahaa tiskiin ja ostaa laite sokkona. Liikkeissä on kyllä esittelykappaileita, mutta jos ne sattuvat olemaan edes päällä, ei niillä voi tehdä oikeastaan kuitenkaan mitään sellaista, mitä niillä pitäisi käytännön elämässä tehdä. Puhelin on kuitenkin nykyisin ainakin minulle sellainen asia, että sen pitäisi olla oikeasti minun käyttöön sopiva eikä sen käyttö saisi ärsyttää, kun sitä joka päivä tarvitsee, paljon ja moniin eri asioihin.

Jotenkin minusta tuntuu siltä, että minulla on tämä N900 vielä syksyllä 2013. Sen oikuttelut kestän, koska ajattelen aina että vaihdan tämän pois sitten kun löydän jostain itselleni kunnon puhelimen. Mutta kun näyttää pahasti siltä, etten uskalla koskaan ostaa mitään puhelinta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä nyt huomaan, että olen syntynyt 40-luvulla, kun en ymmärtänyt yhtään mitään.
-MUR-MUR-