maanantaina, tammikuuta 14, 2013

Hobitti

*sisältää juonipaljastuksia!*

Sormusten Herrat (LOTR) on nähty moneen kertaan ja viime keväänä sattumoisin luin Tolkienin Hobitin englanniksi, se kuului englanninkurssin sisältöön (tai siis meidän ryhmä valitsi muutamasta vaihtoehdosta juuri Hobitin), joten nyt oli sitten suurella ryminällä esiinmarssitetun Hobitti-trilogian ykkösosan vuoro. Kävimme katsomassa sen eilen DI:n, hänen pikkuveljensä + tyttöystävän kanssa.

Alkuodotukset eivät olleet kovin kummoiset. Olin ja olen edelleen sitä mieltä, että peräti kolmen pitkän elokuvan tekeminen Hobitti-kirjasta on liioittelua. Yksikin riittäisi, kaksi korkeintaan, mutta että kolme ja jo eka osa oli yli kaksi ja puoli tuntia pitkä. LOTRia ovat tosifanit moittineet siitä, että siitä jätettiin pois ainakin jonkin verran hahmoja, tapahtumia ja muita, kuten nyt yleensä tehdään kun kirjaa aletaan elokuvaksi vääntää. Hobitti-elokuviin on varmasti otettu tasan kaikki, mitä kirjasta löytyy ja keksitty vähän vielä lisääkin.

Tästähän leffaa on moitittu: siihen on ujutettu yhtä ja toista, mitä itse kirjassa ei ole. Vaikka minulla ei se kirja enää ihan juuri tuoreessa muistissa ole, niin allekirjoitan tämän silti. Angmarin miekka ja Gandalfin, Sarumanin, Galadrielin ja Elrondin neuvonpito Rivendelissä, kalpea örkki Azog ja yleensäkin iso lauma örkkejä jahtaamassa Thorinin päätä, Radagast ja kaikki viittaukset LOTRiin, nämä ainakin ovat sellaisia, joita kirjasta en muista, mutta elokuvassa ne kyllä olivat. Samoin se seikka, että leffassa kääpiöt haluavat paitsi Smaugin kulta-aarteen, myös kotinsa takaisin. Kirjassa ei kodista puhuttu varsinaisesti mitään, kääpiöillä oli pelkkä kulta mielessä.

Lisäksi jo tässä ensimmäisessä elokuvassa Thorinista ollaan hyvää vauhtia rakentelemassa jaloa ja eeppistä sankaria, niin mietin vain että miten mahtaa käydä kolmannessa elokuvassa, jaksaako elokuva seurata kirjaa. Kirjassa nimittäin Thorin rakasti kulta-aarretta enemmän kuin ystäviään ja lopulta kuoli taistelussa. Taistelu tietysti varmasti käydään ja olen aika varma, että se on Azogin ja Thorinin välinen ja että sille uhrataan ainakin puoli tuntia. Työkaveri juuri pohti tänään, että jaksaakohan sitä käydä katsomassa niitä jatko-osia leffateatterissa. Vuokraa ne sitten kun tulevat tarjolle, niin että voi kotona kelata enimmät taistelukohtaukset ohitse. Minusta ihan hyvä idea.

Toki saattaa olla niin, että nämä asiat on poimittu muista Tolkienin kirjoituksista, Silmarillionista, Unfinished Talesista ja mitä näitä nyt on. Minä en ole lukenut muuta kuin Hobitin ja LOTRin puoleen väliin, joten en tiedä.

No, joka tapauksessa kun yhdestä suht vaatimattomasta kirjasta aiotaan tehdä kolme massiivista elokuvaa ja tarinaan lisätään yhtä ja toista uutta piirrettä, niin eihän se haise muulta kuin rahastukselta.

2 kommenttia:

Rosita kirjoitti...

Peter Jackson tiimineenhän on nimenomaan Hobitin lisäksi tutkinut Tolkienin muistiinpanoja joista osa on täysin julkistamattomia, eikä vaan päättömästi lisäilly kohtauksia ja hahmoja. Totta kai elokuvassa esiintyy hahmoja joita ei löydy kirjasta, mutta esimerkiksi Azog on Tolkienin luoma hahmo, joka tappoi Throrin, mutta ei varsinaisesti esiinny Thorinin kanssa. Mielestäni Azogin mukaan elokuvaan ottaminen on kuitenkin hyvä juttu, varsinkin kun hahmosta on tehty niin näyttävä ja uhkaava.

Galadrielin, Elrondin, Gandalfin ja Sarumanin neuvonpito taas toi lähinnä uutta kuvakulmaa hahmoihin, esimerkiksi Sarumaniin, joka LOTR-trilogiassa esitetään lähes koko ajan sekopäisenä ja julmana hahmona. Hobitissa Saruman kuitenkin vaikuttaa sympaattiselta ja inhimillisemmältä. Samoin Galadrielista näytetään uusia puolia mitkä tekee koko hahmosta helpommin lähestyttävämmän.

Hobitista kuitenkin paistaa läpi Peter Jacksonin, näyttelijöiden ja koko tiimin rakkaus Tolkienin tuotantoa kohtaan, ja se näkyy laadussa. Vertaapa Hobittia tai LOTR:eja esimerkiksi Harry Potter -sarjaan, joka menee kaikin puolin metsään.

Rosita kirjoitti...

Niin ja lisäyksenä vielä, ettei "suurta taistelua" käydä Azogin ja Thorinin välillä, vaan se on luultavasti Viiden armeijan taistelu Ereborissa. Azoghan käsittääkseni tuhotaan jo toisessa osassa, jolloin sen saappaisiin astuu sen poika?