keskiviikkona, syyskuuta 25, 2013

Rush

Tuli viikonloppuna käytyä leffassa. Harvinaista herkkua, edellinen kerta oli tammikuussa, kun kävin/kävimme katsomassa sekä Hobitin että Anna Kareninan. Lauantaina vuorossa oli kuitenkin Rush, joka kertoo eräästä Formula 1:n taisteluparista, Niki Laudasta ja James Huntista vuonna 1976. True-formulafanit tunnistavat vuoden siksi, jolloin Lauda ajoi ulos Nürburgringillä ja paloi pahoin, mutta palasi vain 6 viikkoa myöhemmin takaisin rattiin ja radalle. James Hunt voitti maailmanmestaruuden vain pisteen erolla Laudaan.

Draamaa siis riittää jo pelkissä tositapahtumissa ja nyt tästä on sitten tehty leffa. Myönnän, että jonkinasteisena F1-fanina mielipiteeni on hyvin puolueellinen, mutta se on mielestäni hyvä elokuva, suorastaan loistava. Myös DI piti leffasta, vaikkei ole sen kummemmin formuloista kiinnostunut. Tarina sinänsä ei ole mikään järjettömän uusi: kaksi kilpailijaa, hyvin erityyppistä, ottavat toisistaan mittaa urheilulajissa ja vähän myös radan ulkopuolella, mutta kuitenkin loppuviimeksi kunnioittavat toisiaan erilaisuudestaan huolimatta. Sekaan vähän romantiikkaa, dramaattinen onnettomuus, sankarillinen tai ehkä mielipuolinen nopea paluu, onhan siinä aineksia jo vaikka mihin. Parin tunnin mittainen elokuva meni kuin siivillä, siinä ei jääty kiinni mihinkään epäolennaisuuksiin. En ole mikään 70-luvun asiantuntija (elin kyseistä vuosikymmentä reilun kuukauden), mutta kovin autenttiselta tuo tuntui. Ja autoihin oli selkeästi satsattu, taustatyötä tehdessäni törmäsin tietoon, että kuvauksissa oli käytetty hyvinkin tarkkoja replikoita ja joissain otoksissa aivan alkuperäisiä autoja. Lisäksi kilpailuosuuksia oli kuvattu aidoilla radoilla, kuten Brands Hatchissa ja Nürburgringillä.

Näyttelijöistä on sanottava, että Laudaa näyttelevä Daniel Brühl on suorastaan pelottavan paljon Laudan näköinen. Eräässä leffaa käsittelevässä artikkelissa oli kuva oikeasta Laudasta ensimmäisen kilpailun lehdistötilaisuudessa onnettomuuden jälkeen, mutta lukematta tekstiä sen paremmin, oli aivan 100% varma, että kuvassa on Brühl. Aloin epäillä tietoani vain siksi, että Brühlillä on ruskeat silmät, mutta kuvassa siniset... Niin, se oli oikea Lauda, sinisilmäinen. Myös Huntia näyttelevä Chris Hemsworth on varsin uskottavannäköinen. Erityispluspisteen leffa ansaitsee kuusipyöräisen Tyrrell P34:n vilauttamisesta useammin kuin kerran.

Itselleni Laudan nimi ja tarina oli tuttu jo etukäteen, Hunt ei niinkään, mutta kiitos tämän leffan, tulipahan nyt selvitettyä tämänkin taisteluparin tarinaa. Se vaikuttaa vähän samalta kuin Ayrton Sennan ja Alain "The Professor" Prostin taistelu 15 vuotta myöhemmin, josta kukaan – onneksi – ei ole leffaa toistaiseksi yrittänyt tehdä.

Joululahjatoiveenkin keksin jo: Rush ja Senna-dokumentti dvd tai blueray.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, sinähän olet jo ainakin yhden joululahjatoivomuskirjeen pukille lähettänyt!
-MUR-MUR-